JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bommet med 30 milliarder

Regjeringen bommet med 30 milliarder kroner på årets budsjett, tre ganger så mye som Frp ville plusse på.

kjell.werner@anb.no

– Da blir det dramatisk å karakterisere vårt alternative budsjett som uansvarlig, sier finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i Frp til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Finansdepartementets krittstrek kan ikke være hellig. Historien viser jo at det ikke er noen eksakt vitenskap å beregne statens inntekter og utgifter, sier Frp-talsmannen som er utdannet økonom.

– Les også: Frp målretter skattelettelsene

Bakgrunnen for hans uttalelser er de oppdaterte budsjettallene som Finansdepartementet har lagt fram for 2011. Nå ligger det an til at 2011 vil ende med et oljekorrigert underskudd på 99 milliarder kroner. Da forslaget til budsjett ble lagt fram i oktober 2010, var anslaget 128 milliarder kroner i minus. Årsaken er høyere oljeinntekter og skatteinntekter enn anslått.

– Regjeringen overdriver egen evne til å forutse den økonomiske framtiden. I år blir overskuddet på statsbudsjettet 30 milliarder kroner mer enn forutsatt, på gunn av betydelig økt skatteinngang. Det skjer uten at norsk økonomi blir satt over styr. Da blir det hult å påstå at Frp opptrer økonomisk uansvarlig når vi foreslår å bruke 10 milliarder kroner mer enn regjeringen, sier Solvik-Olsen.

Han poengterer at han har vært «snill» med regjeringen i dette regnestykket.

«Litt gresk»

Han viser til at statsbudsjettet er på tusen milliarder kroner.

– Da blir det feil å si at vi kan få Hellas-tilstander ved å plusse på en milliard eller to ekstra. Budsjettpolitikken er tydeligvis litt gresk for regjeringen, sier Frp-talsmannen med et smil.

– Det er påfallende at oljeinvesteringene blir justert opp med fem milliarder uten at man løfter på et øyelokk. Krittstreken til Finansdepartementet flytter seg fra kvartal til kvartal. Derfor kan det stilles spørsmål ved utgangspunktet for analysene. De kan ikke opphøyes til et vitenskapelig presisjonsnivå som er udiskutabelt, sier han.

– Jeg etterlyser en politisk debatt som går mer på realiteter. Det vil bli mer reelt å snakke om hvordan pengene brukes enn hvor mye. Frp er opptatt av å investere mer i veier og annen infrastruktur. Derfor foreslår vi nå konkret at skilles mellom investeringer og forbruk i framtidige budsjetter, sier Ketil Solvik-Olsen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse