JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

80 prosent sier nei til EU

Fire av fem spurte vil ikke at Norge skal bli EU-medlem. Det viser en undersøkelse som Sentio har laget for Nationen.

Ifølge målingen sier 79,8 prosent nei til norsk EU-medlemskap. 12,6 prosent sier ja. Sentio har aldri målt så lav EU-støtte i Norge. Motstanden viser seg i alle aldersgrupper og det er flertall både i byer og på bygdene.

– Les også: Kredittvurderingsbyrå advarer euroland

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) mener krisen i Europa er grunnen til den lave oppslutningen rundt EU-prosjektet.

– Det er vanskelig å tenke noe annet enn at dette har med krisen å gjøre. I tillegg er det ingen partier eller opinionsledere som gir uttrykk for at norsk EU-medlemskap er en viktig sak, sier Petter Haas Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO, til Nationen.

Administrerende direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri tror også at Europa-krisen har påvirket opinionen i Norge.

– Det er en logisk respons på at folk opplever at Norge går klar av uroen i Europa og at vi greier oss godt. Folk oppfatter ikke at dette er noe Norge har interesse av, sier Hansen.

– Les også: Varsler resesjon i Italia

Investor Jens Ulltveit-Moe ga for to år siden 100.000 kroner til Høyre for at partiet skulle arbeide mer for norsk EU-medlemskap. Han lar seg ikke skremme av krisen i Europa.

– Landene sør i Europa må gjennom den samme hestekuren som Sverige og Norge gikk gjennom tidlig i 90-årene. Vi kom ut av den perioden med økonomier som var styrket. Jeg tror det samme vil skje i Sør-Europa, men det vil jo være mer støy rundt prosessen. Starten med å skifte ut regjeringene i Hellas, Italia og Spania er likevel lovende, sier Ulltveit-Moe. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse