JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kom til sine egne

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier hun gleder seg enormt til å jobbe med lærere og førskolelærere de neste fire årene. Men hun er også skrekkslagen ved tanken på å skuffe.

Forventingene var store til Halvorsens tale under Utdanningsforbundets landsmøte på Lillehammer tirsdag. Så store at Halvorsen innledet med å innrømme at hun også føler en viss prestasjonsangst.

– Jeg er skrekkslagen over å skulle skuffe. I de neste fire årene kan det bli min viktigste motivasjon, sa Halvorsen, som like før hadde fått en varm velkomst av Utdanningsforbundets avtroppende leder Helga Hjetland.

– Jeg tror jeg har alle med meg når jeg sier at vi er veldig glade for å se deg i dag. Det at du har satt av en hel dag, betyr at du har et reelt og inderlig ønske om å treffe oss. Vi vil at du skal lykkes, og du vet at det er på tide å levere, sa Hjetland.

For Utdanningsforbundet har ikke vært fornøyd med de rødgrønnes innsats så langt. Nå lover imidlertid Halvorsen at det blir færre ord og mer handling.

Nytt felt

– Stikkordet er å gjennomføre slik at de reformene som det er enighet om, når ut til den siste uvitende elev, sa Halvorsen, som også ba om en viss overbærenhet mens hun setter seg inn i sitt nye fagfelt.

– Nå har jeg akkurat lært meg alle forkortelsene i den internasjonale finansverdenen, og det er ikke færre forkortelser her, fastslo hun.

At det kan bli tøft å få gjennomslag innad i regjeringen, la hun heller ikke skjul på. Tøffe prioriteringer vil prege de neste fire årene. Pengebruken skal ned, samtidig som eldrebølgen bygger seg opp. Det kan gå utover barnhager og skole.

Spisse hæler

Men Halvorsen lovet å bruke all sin tyngde for å øke ressursene til skolen slik at lærerne kan bli både flere og bedre. For det hun skal drive med nå, er noe av det viktigste Halvorsen kan tenke seg.

– Jeg er en mye viktigere formuesforvalter nå sammen med dere enn hva jeg var for kort tid siden, sa hun og proklamerte at mennesker er en langt viktigere ressurs enn oljepengene hun til nå har rådet over.

Hun slo også tilbake mot dem som har kritisert den norske enhetsskolen og som vil ha mer vekt på prestasjoner.

– Vi kan ikke snakke om kunnskapssystemet som noe som bare skal sørge for økonomisk vekst, sa Halvorsen og ramset opp hvor viktig skolen er både når det gjelder utviklingen av demokrati og mestring på alle livets områder.

– Vi har noe spesielt i Norge i måten vi jobber sammen. Norge har en utrolig verdi fordi folk på gølvet tør å si ifra til sjefen når han er i ferd med å finne på noe dumt. Det sparer vi utrolig mye penger på.

Etter å ha fastslått at verdien av kunnskap heller ikke kan måles ved å krysse av på en test, hadde Halvorsen blitt så husvarm at hun utbrøt:

– Jeg ser dere er enig med meg, og det er så deilig!

Ut mot Høyre

To sentrale Høyre-politikere fikk også sitt pass påskrevet i talen: Kristin Clemet, som frontet kampen for flere privatskoler for fire-fem år siden, og Erna Solberg, som er en sterk kritiker av de rødgrønnes forslag om at det ikke bør være flere enn 17 elever per lærer i norsk skole.

– Noen sier at det er fint med gode lærere, men at det ikke bør bli for mange av dem, sa Halvorsen sarkastisk, før hun foreslo at både hun og Solberg burde prøve seg som lærere.

– Erna Solberg får klassen med 28 elever, mens jeg får den med 20, så ser vi om elevtallet har noen betydning!

Halvorsen hadde mye på hjertet og brukte langt mer enn den avsatte halvtimen på talerstolen. Da hun til slutt takket for seg, var det til stående applaus fra landsmøtedelegatene.

Kanskje ikke så rart, for like før hadde hun også lagt seg flat for kravet som Helga Hjetland rettet til henne dagen før: «Flere lærere og førskolelærere nå!»

– Da må det jo bli sånn da! sa Kristin Halvorsen.

Annonse
Annonse