JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SL tilfreds med Bjerkestrand

Utdanningsforbundet har valgt Mimi Bjerkestrand til ny leder. –Vi kjenner henne fra før, og regner med at det gode forholdet til Udanningsforbundet vil fortsette, sier leder i Skolenes landsforbund (SL), Stein Grøtting.

stig.christensen@lomedia.no

Den nye lederen av Utdanningsforbundet er 44 år, førskolelærer og kommer fra barnehagesektoren.

– Hun har en lang og brei erfaring og vil helt sikkert bli en dyktig leder for sin organisasjon, mener Grøtting.

– Jeg er likevel litt overrasket over at Utdanningsforbundet allerede nå velger en leder fra barnehagesektoren. Han viser til at forbundet er et resultat av en sammenslåing av to organisasjoner som begge hadde sitt utspring i skolesektoren.

Bjerkestrands motkandidat, Haldis Holst, som tapte med 55 mot 57 for Bjerkestrand, ble valgt til nestleder i forbundet.

Samarbeid

Stein Grøtting mener det fortsatt fins et godt grunnlag for samarbeid med Utdanningsforbundet.

– Både ut fra de vedtak som er fattet og valgene mener jeg det, sier SL-lederen til LO-Aktuelt.

– Er dere enige på store områder som lønn og tariff?

– Ja, stort sett er vi det. Vi har litt ulike prioriteringer, men snakker saklig om det.

– Hva med likelønn?

– Vi i SL har uttalt oss positivt om Likelønnskommisjonens forslag om en likelønnspott, så vi er grunnleggende enige. Men selvsagt vil vi få en diskusjon om hvordan det skal gjennomføres. Vi er opptatt av at partene skal sitte i førersetet, mens Utdanningsforbundet har pekt på regjeringen, sier Grøtting.

Strid om arbeidstid

Lærerorganisasjonene har en tvist med KS om arbeidstid. KS ønsker blant annet at lærerne skal være to uker på skolen utenom elevenes skoleår og at fellestiden skal økes. Dette har provosert lærerorganisasjonene. Nå har man blitt enige om et nytt forhandlingsmøte 7. desember.

– Hvordan ser du på mulighetene for å vinne fram her?

Det er vanskelig å se en løsning per dags dato, sier Grøtting.

Nå er det lansert en mulighet for at også dette spørsmålet skyves over til hovedtarifforhandlingene til våren. SL-lederen mener det er lite gunstig, da man i det oppgjøret har nok av andre spørsmål å forholde seg til.

– De to ukene KS har foreslått er en helt uaktuell løsning. KS har lagt ut en rekke krav på sitt nett, noe Grøtting karakteriserer som «en ønskeliste til julenissen». Avtroppende leder i Utdanningsforbundet, Helga Hjetland, har tidligere karakterisert disse kravene, og særlig kravet om de to ukene, mer som en provokasjon enn et forhandlingsgrunnlag.

– Vi har kommet med noen få saker som vi ønsker en løsning på. Her er det en ubalanse, mener SL-leder Stein Grøtting.

Annonse
Annonse