JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rekordstor forskjell på fattig og rik

Like før finanskrisa satte inn i 2008, var inntektsforskjellene større enn noen gang de siste 30 årene i OECD-landene.

einar.fjellvik@lomedia.no

– Den sosiale kontrakten er begynner å rakne i mange land. Denne studien river beina under forestillingen om at godene ved økonomisk vekst automatisk forplanter seg nedover til de svakest stilte og at større økonomisk ulikhet skaper større sosial mobilitet. Uten en omfattende strategi for inkluderende vekst, vil forskjellene fortsette å øke, sa OECDs generalsekretær Angel Gurria da han presenterte den ferske rapporten i Paris mandag.

LAST NED: OECD-rapporten «Divided We Stand: Why Inequality Keeps Rising»

I rapporten har OECD kartlagt hvordan inntektsforskjellene har utviklet seg fra midt på 1980-tallet og fram til 2007 i til sammen 34 land. Konklusjonen er at inntektsforskjellene har økt i alle landene – først og fremst fordi de rikeste har fått de største lønnstilleggene. I to land, Israel og Japan, har reallønna for de lavest lønte gått ned i denne perioden.

Store variasjoner

I gjennomsnitt for hele OECD-området tjener de 10 % rikeste nå ni ganger så mye som de 10 % fattigste. Men forskjellene er store fra land til land. Mens de nordiske landene ligger langt under gjennomsnittet, er forskjellen oppe i ti til en i Storbritannia, omkring fjorten til en i Israel, Tyrkia og USA. I Mexico og Chile tjener de 10 % rikeste 27 ganger så mye som de 10 % fattigste.

Urovekkende utvikling

OECD-rapporten tegner et sammensatt – og urovekkende – bilde av utviklingen. Inntektsforskjellene begynte først å øke i land som Storbritannia, USA og Israel omkring 1980. Fra slutten av 1980 tallet spredte utviklingen seg til flere land. På 2000-tallet har utviklingen mot økende inntektsforskjeller for første gang også spredt til land med tradisjonelt små inntektsforskjeller, som Tyskland og de nordiske landene. De siste årene er det her forskjellene har vokst mest, skriver OECD.

Men de aller siste årene har også vist en tendens mot merkbart mindre inntektsforskjeller i noen av de landene der forskjellene i utgangspunktet er størst. Forfatterne av OECD-rapporten mener de ser tegn som tyder på at landene vil samle seg omkring et ulikhetsnivå som er høyere enn man har vært vant til i OECD-området.

Anbefaler høyere skatt

Rapporten fastslår også at skattesystemene virker mindre utjevnende nå enn før. Noe av forklaringen legger rapporten på at mange land har senket skattenivået – og dermed begrenset utjevningseffekten ved progressive skattesatser.

OECD konkluderer med å anbefale landene å gå gjennom skattesystemene sine for å sikre at de mest velstående betaler en rimelig del av skattebyrden og å satse på kompetanseheving for de som er ute i arbeidslivet.

Annonse

Flere saker

Annonse