JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Terrordebatten mer aggressiv

SVs Snorre Valen mener tonen i debatten om terroranslagene 22. juli er blitt mer aggressiv.

Mandag ble det kjent at Frps Christian Tybring-Gjedde er sykmeldt fra jobben som stortingsrepresentant som følge av trusler om grov vold. Dagbladets kommentator Marte Michelet har for kort tid siden anmeldt lignende forhold til politiet.

– Aggresjonsnivået har steget i debatten, og det er ikke bra. Jeg ønsker Christian Tybring-Gjedde god bedring og håper han snart er tilbake på jobb. Trusler er en veldig alvorlig sak, sier SV-representant Snorre Valen til NTB.

Han har selv deltatt aktivt i debatten om debatten etter 22. juli, blant annet med en aviskronikk der han viser til uttalelser fra Tybring-Gjedde, Presseforbundets leder Per Edgar Kokkvold og Aftenpostens kulturredaktør Knut Olav Åmås.

– Les også: Innkaller debattanter som vitner

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen hevdet mandag kveld at venstresiden er mer opptatt av å ta personer enn å snakke politikk.

– Jeg vil ikke henge ut enkeltpersoner, men det handler om å ikke tillegge folk meninger eller motiver de ikke har. Jeg synes vi har fått en ganske outrert debatt der det trekkes koblinger mellom Frp og terrorisme. Det er uhyrlig, sa hun til NTB.

Valen har fått kritikk for sin kronikk fra flere hold, men avviser at han har slått Tybring-Gjedde i hartkorn med terroristen.

– Det blir helt feil å laste politiske partier eller deres representanter for det som skjedde 22. juli. Og jeg siterte ikke Tybring-Gjedde, Åmås og Kokkvold fordi de er ytterliggående eller rasister, men fordi det har kommet ekstreme utspill også fra stortingsrepresentanter og mainstreamdebattanter, sier han.

– Les også: Sykmeldt etter trusler

Valen mener noen hver nå bør trekke pusten og besinne seg.

– Vi må alle tenke igjennom hvordan vi formulerer oss. Ikke minst må alle de som kommer med harde utfall i innvandringsdebatten innse at de rammer mange mennesker og erkjenne at rasisme er et problem i Norge, framholder han.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde sier han har fått stressyndrom og problemer med hukommelsen. Han er nå utstyrt med voldsalarm og anmodet om å ikke bevege seg på steder med mange mennesker eller ta offentlige kommunikasjonsmidler.

– Les også: Mer positive til innvandrere

Utenfor huset har familien hatt politivakter. Politieskorte har også forekommet.

– Jeg har aldri vært redd i Norge tidligere. Nå er jeg redd, og jeg har grunn til å være det, sa kona Ingvil Tybring-Gjedde i et intervju med NRK mandag.

Hun sier hatet har skyllet over familien etter 22. juli og slår fast at mannen urettmessig er stemplet som rasist.

– Christian Tybring-Gjedde har ikke en eneste rasistisk trevl i kroppen. For noen år tilbake ønsket vi å adoptere fra utlandet, han har vært samboer med en muslimsk kvinne og er så langt fra rasist som man kan komme. Det er bare å legge det vekk. Lytt til det han faktisk sier, ikke det dere mener han sier. Slutt med det, det er farlig, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse