JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dansk hestehandel om unge

Velferdsavtalen er på skinner igjen etter det dramatiske bruddet i forrige uke.

Den politiske krisen har stått om den såkalte Velferdsavtalen som ble inngått i et bredt politisk forlik i 2006. Avtalen griper dypt inn i samfunnsutviklingen på lang sikt når det gjelder viktige områder som utdanning, førtidspensjon og arbeidsmarkedstiltak.

Hele forliket stod i fare for å bryte sammen, etter at sosialdemokratene og sentrumspartiet Radikale Venstre før helga trakk seg fra forhandlingene med regjeringen om å oppdatere og fornye avtalen.

LO-press Etter kraftig press fra LO møttes partene igjen sent tirsdag kveld til forhandlinger om et nytt forlik. Her ble det inngått en politisk hestehandel som gjør fortsatte forhandlinger mulige.

Den aktuelle striden har - nok en gang - handlet om det borgerlige flertallets stadig nye tiltak for å presse innvandrere og flyktninger. Siden flertallet kom til makten i 2001, har filosofien vært at pisk er langt bedre enn gulrot. Denne gangen ville flertallet ta barnetrygda fra familier der det 15-17-årige barnet verken jobber eller er i gang med en utdanning. Oposisjonen sa blankt nei til dette.

Inndrar barnetrygd Løsningen blir i stedet at barnetrygd-forslaget blir trukket ut av Velferdsforliket og i stedet fremsatt som vanlig forslag i Folketinget - der det på forhånd har flertall. Nå legges det opp til et byråkratisk sirkus der kommunene får til oppgave å kontrollere borgerne, og straffe familier med problembarn ved å inndra barnetrygda. Et nytt, statlig organ skal på sin side kontrollere kommunene, og gi økonomisk straff til dem som ikke lykkes å begrense ungdomskriminaliteten lokalt.

Opposisjonen har valgt å ete denne løsningen, mot at det tilføres 400 millioner kroner ekstra til yrkesskolene.

LO-leder Harald Børsting sier i en kommentar til de gjenopptatte forhandlingene:

Ungdomsutdanning - Det er gledelig at partene nå er tilbake ved forhandlingsbordet. Og med den rammeavtalen som er inngått, er det ingen tvil om at de unge er vinnerne. Nå blir det investert i de unges utdanning. Det er den riktige veien å gå - i motsetning til regjeringens enøyde plan om økonomisk straff til dem som ikke har det for lett i forveien.

- Det er helt vitalt for Danmarks framtid at det kan inngås brede forlik om sentrale områder som utdanning, arbeidsmiljø og arbeidsmarkedsinnsatsen. Det handler jo om hva Danmark skal leve av i framtida, sier Børsting.

Flere politiske kommentatorer gir opposisjonen strykkarakter for måten den har opptrådt på. For eksempel finner Peter Goll, tidligere rådgiver i Socialistisk Folkeparti, nå Geelmuyden.Kiese, det oppsiktsvekkende at partiene tydeligvis var uforberedt på at fagbevegelsen ville engasjere seg så sterkt i saken.

- Det virker slett ikke som om de har tenkt gjennom situasjonen. Det er veldig underlig at de ikke på forhånd visste hva fagbevegelsen mener, sier Goll til Politiken.

Dårlig klima Heller ikke regjeringens innsats imponerer kommentatorene.

- Hele denne saken vitner om at samarbeidsklimaet i Folketinget er ekstremt dårlig. Det er en rekke nøkkelpersoner som simpelthen ikke tåler trynet på hverandre. Det er derfor alt sammen eksploderer nå, sier Michael Kristiansen med en fortid som rådgiver for tidligere statsminister, nå Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

LOs rolle? Flere kommentatorer er inne på at LO vurderer Velferdsforliket så viktig, at det ikke er verd å ofre til fordel for en så pass "liten" sak som barnetrygda til dårlig stilte familier.

- Men hvorfor velger LO å spille en slik rolle, og nærmest tvinge venstresiden i Folketinget til å i praksis godkjenne en så uanstendig politikk?

Frifagbevegelse.no stilte spørsmålet til Peter Westermann, visedirektør i tankesmia Cevea, Centrum-Venstre-Akademiet:

- Det er lett å forstå at saken kan virke underlig sett med norske øyne - dere er jo vant til at fagbevegelsen spiller en sterkere politisk rolle. LO i Danmark har valgt en annen vei og nedprioritert det politiske samarbeidet, innleder Westermann.

Fagbevegelsen i kommunevalget - På kort sikt henger det også sammen med at det for øyeblikket er en sak i mediene at fagbevegelsen i flere byer har et tett samarbeid med venstresida opp til kommunevalget 17. november. Derfor er LO veldig oppmerksom på å ikke framstå alt for politisk i disse dagene. Men det motsatte standpunktet ville vært helt legitimt i en så betent sak, mener Westermann.

Han understreker at hele saken er oppstått, fordi partene i utgangspunktet har blandet to diskusjoner sammen, der barnetrygda plutselig ble selve kardinalpunktet.

- Ut fra det faktum er det forståelig at LO har inntatt det standpunktet de har - Velferdsforliket griper jo dypt inn i hverdagen for mange LO-medlemmer.

- På den annen side, ut fra LOs rolle historiske som progressiv politisk aktør og forkjemper for likhet, vil jeg anta at LO må være splittet i denne saken. Det ville vært helt legitimt om LO hadde støttet venstresidens ultimatum overfor en politisk linje der man nok en gang vil stramme skruen overfor økonomisk dårlig stilte familer, sier Peter Westermann.

Annonse
Annonse