JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Citymail Danmark legges ned

Posten Norge gir opp Danmark-satsingen og legger ned Bring Citymail i Danmark ved nyttår. Forsøket på å få fotfeste i det danske postmarkedet har kostet Posten Norge i overkant av 500 millioner kroner.

may.berg@lomedia.no

Styret i Posten Norge vedtok i forrige uke å innstille postdistribusjonen og si opp de 440 ansatte i Bring Citymail Danmark.

Etter at de 440 ansatte i selskapet var orientert, offentliggjorde Posten Norge i går nyheten om nedleggelsen.

– Vi har ikke lyktes med å oppnå lønnsomhet på brevdistribusjon i Danmark, noe vi beklager overfor danske kunder og bedrifter som har ønsket et alternativ, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge AS i en pressemelding.

Tapt 500 millioner.

Posten Norge hadde i utgangspunktet tatt høyde for å bruke 300 millioner kroner i oppstartsfasen.

Når selskapet nå legges ned, er i overkant av 500 millioner kroner gått tapt i forsøket på å få fotfeste i det danske postmarkedet.

– Vi må stoppe tapene og innstiller derfor postdistribusjonen fra januar 2010, sier Mejdell.

Bring Citymail har distribuert industriell post i Københavnområdet siden 2007.

Ifølge Posten Norge er det finanskrisen og ulike konkurransevilkår overfor Post Danmark som har gjort at selskapet ikke har oppnådd lønnsomhet i løpet av tre år.

Postkom negativ.

I Postkom har gjennomgangstonen blant tillitsvalgte lenge vært at satsingen i Danmark var penger ut av vinduet.

Senest i går, da konsernsjef Dag Mejdell var gjest på en tillitsvalgtsamling i Postkom, fikk konsernsjefen kritiske kommentarer fra tillitsvalgte som etterlyste en avslutning på Danmarks-eventyret.

Bare timer senere ble nedleggelsen offentliggjort.

– Postkom har relativt lenge vært overbevist om at satsingen i Danmark kom til å ende som dette. Vi var i utgangspunktet skeptiske til Danmarks-satsingen, men da styret vedtok den nordiske strategien, stilte vi oss bak den, sier forbundsleder Odd Christian Øverland.

Øverland påpeker at eksistensen av et felles, nordisk brevmarked var en forutsetning for denne nordiske strategien.

– Et slikt felles brevmarked finnes ikke. Det som finnes, er tre nasjonale brevmarkeder som vinnes eller tapes hver for seg, sier Øverland, som beklager at 440 danske arbeidstakere nå opplever at jobben deres forsvinner.

Fortsetter i Sverige.

Planene om å innstille Bring Citymail i Danmark, har ingen konsekvenser for virksomheten i Sverige. Selskapet har eksistert i 18 år og har, ifølge Posten Norge, en stabil kundeportefølje.

– Bring Citymail Sverige fortsetter med forsterket innsats, sier Mejdell.

For å møte lavkonjunkturen, har Bring Citymail Sverige gjennomført et kostnadskuttprogram. Effektiviseringsprogrammet fortsetter, samtidig som selskapet øker salgsinnsatsen.

– Vi forventer lønnsomhet over tid i Sverige, selv om finanskrisen og geografisk ekspansjon har påført selskapet negative resultater de siste årene, sier Mejdell.

Øverland er ikke veldig optimistisk på vegne av Bring Citymail Sverige.

– Økonomien er ikke spesielt lystig her heller. Det svenske selskapet har likevel levert både positive og negative resultater, selv om det bare var i den mest heidundrende oppgangstiden at Bring Citymail Sverige gikk i pluss, sier Øverland.

–- Oppmerksomheten rundt det svenske selskapet vil ikke bli mindre etter det som nå har skjedd i Danmark, sier Øverland.

Annonse

Flere saker

Annonse