JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sitter på unikt utdanningstilbud

FLT har et unikt utdanningstilbud, men det er en« godt bevart hemmelighet». – Nå skal vi ut og markedsføre tilbudet bedre og rekruttere, sier den nyvalgte lederen Jonny Simmenes.

stig.christensen@lomedia.no

Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) fikk 1600 nye medlemmer i perioden 2005 – 2009, og er nå opp i 19 000 medlemmer. Det er ikke nok for Jonny Simmenes, som ble valgt til ny leder på landsmøtet denne uka.

- Vi har et stort potensiale. Når vi er ute og snakker kan vi tilby alle de tradisjonelle fagforeningsfordelene i tillegg til et svært godt etter- og videreutdanningstilbud. Dette er gratis for medlemmene i form av stipender, forteller Simmenes. «Fra fagutdanning til mastergrad» er det tilbudet FLT kan slå i bordet med.

– Folk spør om mye forskjellig, men utdanningstilbudet er alltid det mest populære, sier mannen som har hatt ledervervet i noen få dager og som fyller 47 år i desember. Han har, med pause på ett år, vært nestleder siden juni 2000. Når Jarle Molde trakk seg som leder på landsmøtet, var det duket for Simmenes. Sammen med nestlederne Ulf Madsen og Arnstein Aasestrand er det han som skal føre skuta videre.

Verftsindustrien

Den snart 47 år gamle bergenseren har erfaring fra Solheimsviken verft, BMV Laksevåg og Industriens faglige opplæringssenter, der de lærte opp sveisere, industrirørleggere og platearbeidere. Simmenes er selv utdannet innen IT, administrasjon og ledelse.

– Jeg kjenner begge nestlederne fra før og føler meg sikker på at personlighet og kjemi stemmer, sier han. Det er ingen kvinner blant de tre øverste tillitsvalgte, og kvinneandelen i forbundet er så lav som 15 prosent.

– Dette er i ferd med å snu og vi har nå flere kvinner enn menn som tar den utdanningen vi tilbyr gjennom stipendordningen i Addisco, forteller den nyvalgte lederen. Addisco er forbundets selskap for utdanning og har 500 studenter i året.

– Er Addisco et gullegg for dere?

– Ja, der tilbyr vi etter- og videreutdanning etter det enkelte medlems ønsker og behov. Også andre kan få tilbud, men må betale, sier Simmenes. Gjennomsnittsalderen i forbundet er godt over 50 år selv om den gikk noe ned i siste fireårsperiode. FLT er innstilt på å rekruttere blant studenter og utvikle et eget studentmedlemskap.

– LOs kontingent til studentene på 500 kroner i året er for dyrt i forhold til tilbudet, mener Simmenes.

Vokser

De gruppene FLT organiserer, er voksende. Det gjelder arbeidsledere og tekniske funksjonærer, ingeniører og sivilingeniører. Konkurrerende forbund er Lederne, NITO, Tekna og YS, på noen områder. FLT organiserer stort sett i alle bransjer innen privat sektor, men har også medlemmer i Statens Vegvesen og sivilt ansatte i forsvaret.

– Hvilke saker er viktigst for dere?

– Vi er opptatt av utdanningspolitikk, blant annet ønsker vi en egen lov for tekniske fagskoler. Et annen område er aktivt statlig eierskap. Simmenes har blant annet Statoil i tankene, som han kritiserer for å ha lagt alle nye prosjekter på is. Det innebærer tørke i leverandørindustrien og fare for permitteringer og oppsigelser. Han mener samfunnsøkonomiske perspektiver må veie tyngre enn de bedriftsøkonomiske, i hvert fall i visse faser.

Kraft

Kraftkrevende industri har fått leveringsavtaler på 15 år, mens kravet fra FLT og andre var 30 år. Men Simmenes innser at det har vært uenighet innen LO, og mener 15 år er til å leve med. Forbundet er trolig ett av de som er mest positive til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Jeg tror det vil være mulig å bore etter olje på en forsvarlig måte, men vi venter på de utredninger som skal gjøres, sier Simmenes som mener faren for ulykker i disse områdene er overdrevet.

– Dere er kanskje ett av de mest Ap-lojale forbundene i LO?

– Vi har i hvert fall bevilget penger til Ap, men ikke til SV og Sp. Vi hadde gjerne sett at det ble en rein Ap-regjering, sier Simmens, og viser til at medlemmene i stor grad støtter Ap. Det er i hvert fall hans bestemte inntrykk.

– FLT har hele tiden vært en medspiller for Arbeiderpartiet. Det er takket være samarbeidet mellom LO og Ap at vi har fått viktige lover, som Arbeidsmiljøloven og Ferieloven, mener Simmenes.

– Roar Flåthen og LO, hadde nylig et møte med olje- og energiministeren sammen med Fellsforbundet, El & It og IE, der de diskuterte utfordringene for industrinæringen i kommende periode. Burde ikke også dere delta på slike møter?

– Jo, absolutt, og jeg regner med å bli orientert om slike initiativer fra LOs side, sier Simmenes, som legger til at det har vært spesielt travelt nå med landsmøte og ny leder.

Vekstbedrifter

I diskusjonen på landsmøtet var det en del oppmerksomhet om vekstbedrifter og folk på attføring. Vekstbedrifter tilbyr arbeid til psykisk utviklingshemmede, og FLT organiserer 700 – 800 medlemmer i denne bransjen.

– Vi er det største forbundet her og har også 600 – 700 medlemmer i attføringsbedriftene. Dette er helt nødvendige tilbud, og bedriftene har stor kompetanse det er viktig å beholde, mener Simmenes. Han viser til at borgerlige politikere har ivret for at folk som trenger attføring skal gå rett ut i det ordinære arbeidslivet.

– Men attføringsbedriftene tilbyr meningsfylt arbeid og er helt nødvendige for å gjøre folk i stand til å komme seg dit, mener forbundslederen. Flere delegater på landsmøtet talte varmt for tilstrekkelige rammevilkår på området og at det blir satt av nok penger til tiltaksplasser.

Annonse
Annonse