JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sentrumspartiene mot høyre

Kristelig Folkeparti og Venstre samarbeider med Fremskrittspartiet og Høyre langt oftere i dagens kommunestyrer enn for fire år siden.

Høyre og KrF inngår i et flertallssamarbeid i 168 av landets kommunestyrer, mot 113 i forrige valgperiode. Høyre og Venstre fant sammen i flertallskonstellasjoner i 145 kommuner i høst, mot 86 for fire år siden.

En gjennomgang som Poll of polls har gjennomført viser at KrF og Venstre så vidt foretrakk Høyre foran Arbeiderpartiet ved lokale samarbeidsavtaler for fire år siden, og et samarbeid med Fremskrittspartiet så vidt foran SV. Det har nå endret seg betydelig.

Funnet sammen

For fire år siden inngikk Høyre i 61 prosent av konstellasjonene der KrF var med. Nå er andelen samarbeidsprosjekt økt til 80 prosent. For Venstre og Høyre er økningen fra 65 prosent for fire år siden til 78 prosent etter høstens valg.

Frp inngår nå i 59 prosent av KrFs flertallskonstellasjoner, mot 37 prosent for fire år siden. Og Venstre og KrF har funnet sammen enda oftere; opp fra 31 prosent til 58 prosent.

Mer Ap og Frp

Opptellingen viser dessuten at Senterpartiet samarbeider vesentlig oftere med Høyre og Fremskrittspartiet enn for fire år siden, mens antall konstellasjoner mellom Ap og SV, eller der Ap og SV inngår med andre, er stabilt.

Nettstedet har dessuten avdekket et økt samarbeid mellom de store partiene. Av flertallskonstellasjoner som Ap inngikk etter valget i 2007, var Høyre med i 23,6 prosent av dem. Etter valget i 2011 er dette antallet økt til 48,1 prosent.

Dessuten har Ap og Frp funnet sammen merkbart flere ganger i høst enn for fire år siden. I perioden 2007-2011 inngikk Frp i 10 prosent av Aps flertallskonstellasjoner. Nå er andelen økt til 33 prosent.

Alle bak

Det politisk orienterte nettstedet har tatt utgangspunkt i flertallskonstellasjoner som de partier som stemte på ordføreren ved konstituering av kommunestyret, og kommuneråd, byråd eller fylkesråd der det er parlamentarisk styresett.

Det er første gang noen måler samarbeid på lokalplan over to påfølgende valg på denne måten.

Nettstedet opplyser at metoden har noen svakheter, blant annet fordi det i noen kommuner er slik at samtlige partier samler seg om ordføreren.

Det gjenspeiles i at det totale antall samarbeidsforhold partiene mellom øker fra 1.340 i forrige periode til 1.617 i denne.

Ordførerkabalen

Forhandlingene i kommunene etter høstens lokalvalg førte til betydelige endringer i fordelingen av ordførere mellom partiene. De endelige tallene ser slik ut:

Ap har mistet 25 ordførere, ned fra 180 i 2007 til 155 i 2011.

Høyre har fått 43 flere ordførere, opp fra 81 (2007) til 124 (2011).

Senterpartiet økte med 9, fra 83 til 92.

Fremskrittspartiet mistet 6 ordførere, fra 16 til 10.

KrF mistet 8, fra 26 til 18.

SV gikk ned fra 5 til 3, Venstre gikk ned fra 12 til 8 og Rødt mistet sin ene.

Andre (samarbeidslister, lokale lister osv.) gikk ned fra 26 til 20. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse