JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir mer til bistand

Ap, SV og Sp har inngått forlik med KrF om utviklingsbudsjettet for neste år, og 100 millioner kroner omdisponeres.

– Vi er svært fornøyd med at vi har klart å styrke bistandsbudsjettet innen utdanning og landbruk. Det er to områder som har blitt hengende etter de siste årene, sier Dagfinn Høybråten (KrF).

Omdisponeringen av 100 millioner kroner skal ifølge Høybråten gi en sterkere satsing på utdanning, kvinner og landbruk.

– Les også: Liker ikke landbruksmeldingen

Arbeiderpartiets utviklingspolitiske talskvinne Eva Kristin Hansen mener det er naturlig å inngå et budsjettsamarbeide med KrF.

– Det er viktig at vi fire partiene er garantister for at vi fortsatt skal ha en sterk innsats i utviklingspolitikken. Vi vil gjerne samarbeide mer med KrF, men særlig på dette området står vi last og brast sammen, sier Hansen.

Det var KrF som tok initiativet til et samarbeid med regjeringspartiene, og Høybråten mener forliket viser at det går an å forhandle med de rødgrønne.

– Vi har ikke hatt noe annen hensikt enn å oppnå resultater for verdens fattige og en skikkelig satsing på klassisk bistand. Så får folk trekke sine politiske konklusjoner av det, sier Høybråten.

– Les også: Lettere å få hus på bygda

Budsjettforliket innebærer blant annet at utdanningsprosjekter i u-land får 40 millioner kroner mer. Det samme gjør klimatilpasninger i landbruket, samt at bidraget til FNs kvinneorganisasjon, UN Women, styrkes med 10 millioner kroner.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen peker på at regjeringspartiene og KrF ikke styrker bistandsarbeidet totalt.

– Dette er ingen styrking. Pengene de gir til landbruk tar de fra næringsinvesteringer. Dermed handler det om omprioriteringer, ikke om å styrke bistandsarbeidet, sier Solvik-Olsen.

Han mener at hvis de fire partiene virkelig ville styrket bistandsbudsjettet, så kunne de omprioritert på utenriksbudsjettet.

– Denne runden handler nok mer om at deler av KrF har behov for å markere sin uavhengighet av Frp og Høyre, enn om det politiske innholdet i vedtaket de gjør. Slikt sett ønsker jeg KrF-leder Knut Arild Hareide lykke til med strategiprosessen i partiet, sier Solvik-Olsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse