JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk avskjedsgave

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) rakk såvidt å presentere et historisk kulturbudsjett før hun går av denne uka.

helge.birkelund@anb.no

Hun kan overlevere kontornøkkelen til den nye kulturministeren i trygg forvissning om at målet om en prosent av statsbudsjettet til kulturformål er oppfylt.

På åtte år har regjeringen Stoltenberg mer enn doblet støtten til kulturformål på statsbudsjettet.

– En populistisk overbudspolitikk, var reaksjonen fra opposisjonen da vi presenterte målsetningen. Men vi klarte det, sier kulturminister Hadia Tajik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Vil flytte på 30 milliarder

En time før hun forlot posten som kulturminister, holdt hun pressekonferanse for å presentere det historiske budsjettet. Hun viser til tre store løft; kulturløftet, frivillighetsløftet og idrettsløftet som midler til å oppnå dette.

– Dette kulturbudsjettet gir både slagkraft og økonomiske muskler til kulturlivet. Dette øker tilgjengeligheten for stadig flere, og hever kulturens status som samfunns- og politikkområde, legger hun til.

– Les også: 7,7 milliarder kroner mer til kommunene

Nå skal kommende finansminister Siv Jensen og Tajiks arvtager som kulturminister «revidere» budsjettet.

Forrige periodes kulturpolitiske talsperson i Fremskrittspartiet, Ib Thomsen synes det er flott at det settes av mye penger til kultur, men er ikke så opptatt av beløpene.

– Det er alt for tidlig å gi noen kommentar til kulturbudsjettet bare etter finansministerens redegjørelse. Jeg er mer opptatt av innretningen og fordelingen av midler enn selve beløpet. Men nå skal vi gå gjennom detaljene i budsjettet. sier Thomsen med proposisjonen i hånda.

Prinsipielle synspunkter har han likevel.

– Kulturmakta må ut av Oslo og Kulturrådet, og ut i kommunene. Det er der talentene ligger og hvor man har kunnskap om hvordan midlene kan komme talentene til gode, mener Thomsen.

I regjeringsplattformen skriver Høyre og FrP at regjeringen vil bidra til å opprettholde viktige kulturtilbud som ikke kan klare seg uten offentlig støtte.

– Les også: Vil bruke 135 oljemilliarder

Allerede i sin avskjedstale, kom Hadia Tajik inn på flere områder hvor det er uenighet mellom de rødgrønne og Høyre/Fremskrittspartiet i kulturpolitikken.

Den ferske boklova kommer garantert til å bli reversert, ifølge kulturministeren.

Det beklager hun dypt.

Mens det i dag er full enighet om fordelingen av spillemidlene, ønsker Høyre og Fremskrittspartiet å slippe andre aktører inn på banen.

– For det første vil det få konsekvenser for ansvarligheten i forhold til det spillpolitiske. Men i tillegg vil det føre til at overskuddet til Norsk Tipping blir mindre, mener Hadia Tajik.

I tillegg legges det opp til en økning på nærmere 24 millioner kroner slik at pressestøtten blir 332 millioner kroner. Både Høyre og Fremskrittspartiet vil redusere pressestøtten, men det er uklart med hvor mye. (ANB).

Annonse
Annonse