JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-uenighet om kraftutveksling

Ja til økt kraftutveksling og CO2-kompensasjon, mener LO, Norsk Industri og Energi Norge, men Industri Energi vil ikke ha flere utenlandskabler.

stig.christensen@lomedia.no

Dermed er det splittelse i LO i spørsmålet om man skal ha flere strømkabler til utlandet. Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi mener det vil føre til økte strømpriser og at det vil være en trussel mot forsyningssikkerheten for norsk industri og norske husholdninger.

Forbundsleder Hans Felix i EL & IT Forbundet går kraftig i rette med Leif Sande:

– Leif bruker den samme retorikken som de har brukt i årevis. Det er tilbakevist og dokumentert som skremselspropaganda. Jeg skal gi Leif medhold i at den plattformen de tre organisasjonene har kommet fram til, ikke har skjedd i samarbeid med forbundene, men LO har imøtekommet oss, og vi er helt enig i resultatet.

Han Felix viser til at det har vært to ekstremvintre i det siste, og at vi da ikke under noen omstendigheter ville hatt nok vann i magasinene, altså var vi helt avhengig av utlandet.

– Den avhengigheten har vi hatt i mange år, men i åtte av ti år har vi nettoeksport av strøm, sier han til LO-Aktuelt.

Felles plattform

Det var i går LO, NHO-organisasjonen Norsk Industri og Energi Norge la fram sin felles plattform for verdiskaping. Det er første gang de tre organisasjonene har kommet til enighet om en rekke energi- og næringspolitiske krav, som skal sikre en offensiv politikk for verdiskapning i kraftbransjen og industrien.

I sammenheng

«Sektorpolitikken har utspilt sin rolle. Nå må vi se klimapolitikk, energipolitikk og næringspolitikk i sammenheng. En helthetlig politikk vil gi store muligheter for en grønn verdiskapning i Norge», sier LO-leder Roar Flåthen, Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og Oluf Ulseth i Energi Norge i en pressemelding.

CO2-kompensasjon

De tre organisasjonene vil at industrien skal få CO2-kompensasjon av hensyn til konkurranseevnen. De vil også at «samfunnsøkonomisk lønnsomme mellomlandsforbindelser skal bygges ut». Nettutvikling kan ikke utsettes og krever politisk beslutningsevne, heter det fra de tre, som ønsker en felles innsats bygget på fornybar energi.

Roar Flåthen mener kraftnæringen og industrien har felles interesser på lang sikt. Han mener grønne norske arbeidsplasser kan bidra til internasjonal klimagevinst, og understreker behovet for å kompensere CO2-påslaget i kraftprisen som kommer som et resultat av EUs kvotehandelssystem.

De tre organisasjonene organiserer til sammen 870 000 arbeidstakere og 2500 energi- og industribedrifter, og vil sammen og hver for seg arbeide for kravene som ligger i fellesplattformen. Men det er altså en hake ved det hele, nemlig at LO-forbundet Industri Energi har trukket seg fra hele samarbeidet.

Ikke flere utenlandskabler

Fra dette forbundet helter det at de er delvis enige i bedre nettutvikling innad i Norge. Forbundsleder Leif Sande er også enig i at norsk industri må få CO2-kompensasjon for ikke å få en ekstrabyrde. Men forbundet er altså ikke enig i at det skal legges flere strømkabler til utlandet. Sande viser til de to siste vintrene «hvor kraftselskapene i sin eksportiver tømte vannmagasinene slik at vi endte opp med kraftmangel og høye strømpriser her hjemme».

– Har vi nok kraft i Norge, vil prisene gå ned. Men jo større mulighetene for krafteksport blir, jo mindre muligheter har vi til å skape dette kraftoverskuddet, mener Sande.

Annonse
Annonse