JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppgitt etter VG-oppslag

Klubblederen ved Vestas Castings mener VG-oppslaget fra bedriften er vinklet helt feil.

erlend.angelo@lomedia.no

Tor Ivar Ruud fikk seg en aldri så liten overraskelse da han så VG-forsida onsdag. Oppslaget fra Vestas Castings er vinklet på at polakkene tåler hardt arbeid bedre – og at nordmenn ble sagt opp for å beholde disse polakkene.

– Det er jo ikke sånn det er i hele tatt. Prosessen har vært en helt annen enn det som skrives i VG, sier Ruud til Magasinet for fagorganiserte.

Opplæring til besvær

Bakgrunnen for hele saken går tilbake til mars, da en avdeling i Vestas i Kristiansand ble besluttet lagt ned. 70 personer måtte omplasseres, noe som har vært en logistikkutfordring, all den tid produksjonen skulle gå noenlunde som vanlig samtidig med omstillingsprosessen.

23 personer er forespeilet en jobb i «pusseriet», hvor det til nå har vært mye polsk, innleid arbeidskraft.

– Disse har vi ikke fått gjennomført opplæring på, på grunn av en hasteordre som måtte prioriteres først. Etter den er det derimot lite jobb igjen, og disse ble derfor oppsagt. Men vi venter mer jobb på nyåret, og da vil disse bli tilbud jobb i pusseriet, og de innleide fra Polen må da bort, sier klubbleder Ruud.

– Loven er fulgt!

Poenget til Ruud er at polakkene ikke kan sendes hjem før opplæringen er gjennomført. Og denne har man ikke kunnet gjennomføre på grunn av tidspress.

– Alle oppsigelser er gjennomført etter boka. Hans Erik Bakken, som sto fram i VG, har 23 foran seg på lista hva gjelder ansiennitet. Et par stykker med lavere ansienittet fikk beholde jobben, det er korrekt, men disse besitter kompetanse som gjorde at de ble prioritert foran Bakken, forklarer Ruud.

– Et visst antall blir trolig tilbudt jobb igjen i pusseriet, og får denne om de har lyst, legger Ruud til.

Krevende arbeid

Men klubblederen er ikke sikker på om alle vil ta jobben. For det er en kjensgjerning i Vestas at det er vanskelig å få folk til å ta arbeid i det såkalte «pusseriet», hvor godset som sendes fra Vestas pusses med slipeskiver.

– Dette er fysisk krevende arbeid, som faktisk lønnes bedre for å gjøres attraktivt. Men flere har valgt å helle si opp enn å ta jobb her, sier Ruud til Magasinet.

– Pusseriet er blitt nevnt som nærmeste helvete man kommer her på jorden. Man må løfte utstyr på 3-4 kilo, og man må røre mye på seg, legger han til.

Det er ikke mulig å gjøre arbeid lettere?

– Vi jobber hele tiden med tilrettelegging, og har blant annet praktisert en time på, ti minutter pause. Men det kreves en viss bevegelighet, og det kan ikke gjøres av maskiner, for godset varierer i størrelse og form.

– Vi har også vært innom tanken på rullering i bedriften, men det er vanskelig å få til, for det er mange stasjoner og det er vanskelig å få alle til å kunne alt, fortsetter Ruud.

Sosial dumping?

Så stemmer kanskje VGs oppslag, om polakkene som jobber bedre enn nordmennene?

– Det vil ikke jeg si, men vi sliter som sagt med å få nordmenn til å ta disse jobbene. Det er så ille at det er mulig bedriften velger en virksomhetsoverdragelse og at denne delen av produksjonen helt skilles ut og settes bort til et annet firma, sier Ruud.

Men polakkene får vel den samme fysiske belastningen, er det riktig å skuffe dette over på dem?

– Fordelen for dem er at de jobber 14 dager og har fri 14 dager. Og i det polske firmaet har de mye større mulighet til å ta andre jobber, slik at de kan variere arbeidet i større grad, mener Ruud.

– Polakkene lønnes også godt over tariffen på verkstedsoverenskomsten, så dette er ikke snakk om noe sosial dumping, understreker klubblederen.

Annonse
Annonse