JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uenighet i terrorkomiteen

Det ulmer under overflaten i den særskilte 22. juli-komiteen på Stortinget.

Både Frp og Venstre frykter at komiteen blir tannløs, og at det rødgrønne flertallet vil styre arbeidet.

Komiteen hadde sitt tredje møte onsdag og er foreløpig opptatt av tidsplanen og hvordan arbeidet skal organiseres. Hvert av partiene har med seg mange spørsmål til møtene, og fredag blir den endelige listen klar for oversendelse.

– Vi har mye på hjertet, og spørsmålene vil gå til flere enn bare de to statsrådene som holdt redegjørelser for Stortinget i begynnelsen av november. Mange er berørt av det som skjedde, sier Frps fraksjonsleder i komiteen, Anders Anundsen, til NTB.

Redegjørelsene som danner rammen for komiteens arbeid, ble holdt av Ap-statsrådene Knut Storberget (justis) og Grete Faremo (forsvar).

– Les også: – Terrordebatten må fortsette

Anundsen er til daglig leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Han mener at Stortingets jakt på svakheter i beredskapen og tiltak som raskt kan iverksettes, skulle ha vært utført der. Dette er en komité med flere virkemidler enn en vanlig stortingskomité.

Venstres leder Trine Skei Grande mener mandatet er snevert og at komiteen har få virkemidler. Hun er redd for at Høyre går sammen med regjeringspartiene for å kvele debatten og tror at den først blir interessant når 22. juli-kommisjonen kommer med sin rapport ett år etter terrorhandlingene.

Lederen for den særskilte komiteen, KrFs Knut Arild Hareide, erkjenner at det er uenighet om dette spørsmålet, men at komiteen nå en gang er opprettet og mandatet gitt. Han ser foreløpig ikke tegn til at komiteen deler seg i synet på oppgaven, eller at de rødgrønne har en annen dagsorden enn opposisjonspartiene.

Det var regjeringspartiene som tilbød Hareide vervet som leder av komiteen. Den er oppsatt i henhold til maktforholdene i salen, slik at de rødgrønne har flertall.

– Det vil være svært uheldig dersom komiteen skulle dele seg på den måten. Det erkjenner nok alle partier. Det er ingen tegn til noe slikt, sier Hareide.

– Les også: Skuffet over terrorkomité

Den særskilte komiteen skal ikke gå inn i debatten om Anders Behring Breiviks mentale helse. De sakkyndiges rapport om at gjerningsmannen er strafferettslig utilregnelig, og den opphetede debatten som er kommet i rapportens kjølvann, anser Anundsen for å ligge utenfor mandatet.

Det er komitéleder Hareide helt enig i.

– Dessuten er det viktig for oss ikke å tråkke i 22. juli-kommisjonens bed og heller ikke skape forventninger om at vi skal fordele skyld og ansvar. Men det er likevel nok av interessante temaer å gripe fatt i. Redegjørelsene åpner for det meste, men vi må begrense oss til mandatet, sier Hareide.

Komiteen skal ha sitt siste møte før jul neste onsdag. Deretter tas arbeidet opp igjen i januar. Det skal holdes en høring 18. januar, men det er foreløpig ikke bestemt hvem komiteen ønsker å spørre ut. Debatten i plenum er satt til 8. mars neste år. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse