JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trang fødsel for Trondheim-modell

LO lokalt tester ut modellen en rekke steder i Danmark opp til kommunevalget 17. november. Nå er modellen satt på en hard prøve i København.

330 kommunale barnehager i København måtte holde stengt i går, mens de ansatte streiket. I dag går de i arbeid igjen, mens medarbeiderne i andre 300 barnehager holder faglig møte. Protestene skyldes at kommunen neste år vil spare 47,6 millioner danske kroner på barnehageområdet.

Tverrpolitisk kutt Kuttet er vedtatt med tverrpolitisk enighet. Det skal skje gjennom å fjerne den såkalte kompensasjonsordningen. Den gir ekstra førskolelærere til barnehager med tungvinte forhold, for eks. lang vei til nærmeste lekeplass.

I 2011 er det varslet enda større kutt på barneområdet.

Førskolelærernes protest har full støtte fra foreldrene som har varslet aksjoner i dag.

Timingen på offentliggjøringen av budsjettkuttet og de ansattes og foreldrenes reaksjon er en kinkig cocktail for venstresida og fagbevegelsen få dager før valget.

LO-støtte Det er bare et par uker siden det kom fram at LO lokalt i København, Århus, Odense og flere andre byer har gitt økonomisk valgkampstøtte til de tre partiene til venstre for midten. Til gjengjeld har de lovet å opptre i samlet front og gå etter en rekke politiske mål, til fordel for lønnsmottakerne. Modellen ble testet med suksess i Randers ved valget i 2005.

Årets samarbeid ble "avslørt" som en sensasjon i borgerlig presse, og har medført skarpe reaksjoner fra de borgerlige partiene, med beskyldinger om pamperi og udemokratiske metoder.

Borgerlig støtte Det er imidlertid også kommet fram at de borgerlige partiene mottok 35,4 millioner i private bidrag ved folketingsvalget i 2005, mot bare 12,6 millioner til venstresida. Denne ubalansen har tatt brodden av kritikken mot fagbevegelsen, ikke minst etter at SF har krevd full åpenhet rundt alle gaver til partiene.

Til gjengjeld har det lokale samarbeidet skapt motstand i flere forbund sentralt. LO opphørte med å gi partistøtte i 2002, og de fagorganiserte som stemmer borgerlig, skal ikke behøve å frykte at kontingentpengene går til å støtte venstresida, lyder kritikken fra forbundene.

Vanskelig sluttspurt Alt dette kan til sammen være med på å gjøre sluttspurten av valgkampen vanskeligere for venstresida – og til et irritasjonsmoment for fagforeningene. Spesielt i København, der de tre partiene til venstre krangler så fillene fyker.

Venstresida står ellers til et kanonvalg i alle meningsmålinger, i det første kommunevalget etter den upopulære kommunereformen som de borgerlige gjennomtrumfet i 2007. Den reduserte antallet kommuner fra 275 til 98. Mange kommuner sliter økonomisk på grunn av regjeringens skattestopp og den økonomiske krisa. Samtidig klager kommunene over voksende sentralisering og statsstyring helt ned i de små detaljene.

Sosialdemokratisk hovedstad I København utfordrer førskolelærernes fagforening nå to av byens sentrale politikere.

Det gjelder først og fremst sosialdemokraten Frank Jensen som trolig blir ny overborgermester når den nåværende, Ritt Bjerregaard, trekker seg til nyttår. København har hatt sosialdemokratisk overborgermester i over 100 år.

Frank Jensen, justisminister under Nyrup-regjeringen på 1990-tallet, trakk seg ut av politikk etter å ha tapt kampen om partilederposten mot Helle Thorning-Schmidt i 2005.

"Respekt"

Hans politiske comeback er illustrert med valgplakater over hele byen med "respekt" som det gjennomgående slagordet: "Respekt for de unge", "Respekt for barna", "Respekt for fritiden" osv.

- Om han skal vise seg som den barnas ordfører han slår seg opp til å være, så er det nå. Kan du levere varen eller kan du ikke levere varen, spør fagforeningens nestleder Jan Hoby.

Han retter også skarp kritikk mot barne- og ungdomsbyråd Bo Asmus Kjeldgaard fra Socialistisk Folkeparti for å ha manglet handlekraft i budsjettforhandlingene. Nå må Socialdemokratene, SF og Enhedslisten – som til sammen har klart flertall i bystyret - gripe inn og sikre at kompensasjonsordningen bevares, krevde Jan Hoby i går på vegne av førskolelærerne.

- Ellers kommer vi til å få A-, B-, C- og Å-barnehager i København. De eldre institusjonene som har bruk for ordningen, vil bli ekstremt lite attraktive, sa han.

Kuvending Enhetslisten som ligger til venstre for SF, var nylig med på å vedta kuttet i kompensasjonsordningen, men har trukket seg fra forliket som dermed må reforhandles. Etter gårsdagens protester foretok Bo Asmus Kjeldgaard en kuvending og meldte at det må finnes en annen løsning, men at de 47,6 millioner kronene fortsatt skal spares på barneområdet.

I tillegg skal det spares 150 millioner på andre områder.

I september var det bred enighet i bystyret om fordelingen av nedskjæringene som partiene håpet å ha lagt bak seg i god tid innen valget.

Nå risikerer det økonomiske kaoset å fjerne fokus fra valget.

Annonse

Flere saker

Annonse