JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hjelpepleiere skvises ut av jobbene

– Oppmerksomheten må rettes mot lærlingplasser for helsearbeidere og hvordan få hjelpearbeidere tilbake i jobb. I fjor ble det formidlet 70 kontrakter til statlige helseforetak. Norge trenger 40 000 nye helsearbeidere innen 2030.

Distriktssekretær Jørund Hassel i LO Stat fikk gode tilbakemeldinger under møtet med stortingsrepresentantene Are Helseth og Gorm Kjernli i formiddag. Are Helseth er tidligere direktør ved Sentralsykehuset i Akershus (A-hus).

Arbeidssituasjonen for helsefagarbeidere, rekruttering og arbeidsmiljø var noen av temaene som ble tatt opp.

Trenger 40 000 nye helsefagarbeidere

– Det er oppsiktsvekkende at antall lærlingkontrakter for helsefagarbeidere ligger på et lavmål samtidig som vi vet at det trengs 40 000 nye helsefagarbeidere innen 2030. Derfor er jeg glad for at møtet i Stortinget konkluderte med at det skal arbeides videre med disse sakene både på politisk og faglig nivå, forteller Jørund Hassel.

Les mer om bakgrunnen for møtet i Stortinget

– Ble dere enige om noen prioritering?

– Den første oppgaven blir å få helsefagarbeidere tilbake i jobb. Jeg har opplysninger om at hjelpearbeidere har gått på etterlønn i 15 måneder samtidig som helseforetakene har kjøpt tilsvarende tjenester fra vikarbyråer og at svensker med lik bakgrunn rekrutteres.

Her må det gripes fatt i selve organisasjonskulturen og utarbeide en helhetlig og inkluderende personalpolitikk. Vi må også se nærmere på dagens kompetansekrav og komme med tilbud om etterutdanning til hjelpearbeidere, som kan tenke seg å gå tilbake til yrket.

Følg debatten om hjelpepleiere kontra sykepleiere her

Få kontrakter tegnes

– Men disse tiltakene vil jo på langt nær dekke det fremtidige behovet?

– Overhode ikke. Det må skje en kraftig rekruttering av ungdom, som kan tenke seg en fremtid i dette yrket. Når vi kjenner behovet, er jeg overrasket over det lille antall lærlingkontrakter som tegnes. De statlige helseforetakene tegnet 70 lærlingkontrakter i fjor, mens det i hele Østfold ble tegnet 10 kontrakter. Rogaland fremheves for sin innsats enda det ble tegnet 25 kontrakter i fjor og 25 i år. Antall nye kontrakter er ikke impionerende stort.

Følg debatten på Arbeidersamfunnet.no

Nye samtaler på Gol

– Hva er neste skritt?

– Jeg skal møte representanter for Fagforbundet under Kartellkonferansen på Gol i neste uke. Fagforbundet organiserer helsepersonell både i statlig og kommunal sektor. Her må flere parter engasjeres, svarer Jørund Hassel, distriktssekretær i LO Stat med base i Hamar. Også LO-leder Roar Flåthen er bedt om å løfte saken opp til faglig-politisk nivå.

Målet er 4 500 lærlinger

Myndighetene har som mål å tegne 4 500 lærlingkontrakter i helsefaget i året. I tillegg kommer voksen arbeidskraft som tar fagbrevet. Likevel er myndighetne langt fra målet. I høst ble det tatt opp 1200 elever i VK 1. En annen utfordring er å få elevene til å fullføre hele utdfanningsløpet. Mange faller fra etter to år på skolebenken fordi de velger annen utdanning.

Annonse
Annonse