JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ikke dikteres av industrien

Offentlig ansatte må få større lønnstillegg enn industrien for å få bukt med likelønnsproblemene, krever Unio-leder Anders Folkestad.

Forpostfektingen før vårens lønnsoppgjør er for lengst i gang. Statsministeren har allerede varslet at det bør strammes inn både på offentlige utgifter og på lønnstilleggene fra neste år:

– For det første så kan man ikke regne med at vi vil ha like sterk vekst i bevilgninger til alle ulike gode formål i årene som kommer, og for det andre må vi lykkes med å få en mer moderat lønnsvekst i Norge. Vi kan ikke i alle år ha en vesentlig høyere lønnsvekst i Norge enn i andre land, sa Stoltenberg i et intervju med NRK denne uka.

Også NHO-sjef Johnny Bernander har tatt til orde for det samme, og LO-leder Roar Flåthen har luftet tanken om et nytt solidaritetsalternativ for å få bukt med arbeidsløsheten.

Nå tar lederen for sykepleiere, lærere, politifolk og andre høyskoleutdannede til motmæle:

– For å løse likelønnsproblemet, må det bli større tillegg til offentlige ansatte, sier Folkestad til Unios eget nettsted.

Unio-lederen avviser ikke at det vil være ne krevende økonomisk situasjon når forhandlingene starter til våren, men han advarer mot å la industriens behov diktere resultatet for alle grupper av lønnstakere.

– Problemene i næringslivet må ikke bli en hemsko for å løse de mange utfordringene i offentlig sektor, advarer Folkestad.

Han beskriver utfordringene slik:

– Utfordringen er å sikre rekrutteringen i offentlig sektor, mens det handler om å holde på dem man har i industrien.

Annonse

Flere saker

Annonse