JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nordisk tariff-samarbeid

Tre forbund i like mange nordiske land vil samarbeide om felles krav ved nedbemanning, tillitsvalgtes rettigheter og inn- og utleie. Dette kan være første trinn mot samordnete tariffkrav på tvers av landegrensene.

–Selv om mange av forholdene gruppa Papir i Norden (PiN) skal drøfte er nedfelt i vårt avtaleverk og arbeidsmiljøloven, vil vi ta aktiv del i det videre arbeid i arbeidsgruppa, sier Svein Hille, forbundssekretær i Fellesforbundet.

I gruppa inngår svenske Pappers, den finske Paperiliitto og funksjonærorganisasjonene i begge land. Fra norsk side vil Fellesforbundet delta.

– Hva er bakgrunnen for dette samarbeidet?

– I Sverige og Finland er treforedlingsindustrien dominerende. Også i Norge er denne industrien stor. Storkonsernet Stora Enso er en sammenslutning av finsk og svensk konsern, og svensk kapital står bak Södra Cell på Tofte. Dette viser behovet for nært samarbeid mellom fagorganisasjonen i disse tre landene.

Felles avtalekrav i 2011?

– Kan en forvente felles nordiske krav allerede neste år?

–Arbeidet er på begynnerstadiet, men det er nedsatt et utvalg under PiN, som skal drøfte det videre arbeid. Initiativet kom fra finsk Papir og er støttet av svenske IF Metall. Fristen for å sende inn forslag til vårt tariffoppgjør neste år, har gått ut. Det er større mulighet for at felles krav kan reises i Sverige og Finland i 2011 da deres treårige tariffavtaler har utløp, svarer Svein Hille.

– Hvilke områder vil bli prioritert i første omgang?

– Også treforedlingsindustrien opplever innskrenkninger. Arbeidsgruppa har sett på sluttpakker, tillitsvalgtes rettigheter ved innskrenkninger, inn- og utleie, produksjonsgevinster, likestilling og globale rammeavtaler, som den Norske Skog har inngått og som gjelder arbeidstakerrettigheter. Hvor mye av diskusjonen i arbeidsgruppa under PiN som kan munne ut i konkrete tariffkrav, er det alt for tidlig å si, sier Svein Hille.

Behov for nordisk samarbeid

Juhani Siira, tariffsekretær i finske Paperiliitto, påpeker nødvendigheten av kontakt over landegrensene på grunn av den økte globaliseringen. Jukka Hämäläinen i den finske tjenestemannsorganisasjonen TU sier at selv om diskusjonene fram til nå ha vært løse, synes det som om det er mulig å komme fram til noen felles krav. Dette forbundet alene, som representerer 6 500 funksjonærer i treforedling, har mistet en tredjedel av medlemmene de siste åra, nettopp på grunn av problemene i denne industrien.

Annonse

Flere saker

Annonse