JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Britisk LO vil ha Tobin-skatt

Bankene må betale regningen for krakket i finansnæringen, mener britisk LO og stiller seg bak statsminister Gordon Browns plan om å skattelegge finanstransaksjoner.

Trade Union Congress (TUC) legger nå hele sin tyngde bak Browns planer om å innføre en ny skatt for finansnæringen, skriver avisa The Guardian.

Skatten kan innbringe opptil 30 milliarder pund (280 milliarder kroner) i året, penger som skal gå rett i statskassen og hindre at det bare er vanlige folk som må betale for konsekvensene av finanskrisen.

– Når tiden er inne for å håndtere underskuddet, må de som forårsaket krakket, betale sin del, sier TUCs generalsekretær Brendan Barber.

Han understreker at det vil være ødeleggende for økonomien hvis det bare er vanlige folk som skal betale i form av skatteskjerpelser og mindre offentlig velferd.

Økende støtte

De siste ukene har flere sentrale europeiske politikere tatt til orde for å innføre skatt på internasjonale transaksjoner. Blant dem er Tysklands finansminister Peer Steinbruck.

Statsminister Gordon Brown tok saken opp på G20-møtet for halvannen uke siden, og nå har G20-landene bedt Det internasjonale pengefondet (IMF) om å utrede alle muligheter for at staten kan dra inn mer penger fra bankene, også Tobin-skatten.

Bakgrunnen er at flere storbanker går med store overskudd og deler ut bonuser til sine ansatte bare få måneder etter at de måtte reddes med skattebetalernes penger. Det gjelder blant annet amerikanske Goldman Sachs.

Nasjonal ordning

I første omgang vil den britiske regjeringen gå inn for en skatt som gjelder på overføringer av pund mellom britiske banker. Brown kaller det en sosial kontrakt mellom bankene og folket, og forslaget vil trolig være med når regjeringen legger fram neste års statsbudsjett i desember.

Men planen har fått en kjølig mottakelse både i finansmiljøet i London og den amerikanske administrasjonen.

Brown kommer imidlertid ikke til å ombestemme seg, ifølge en kilde ved statsministerens kontor.

– Vi vil fortsette å ta denne saken opp. Statsministeren har meget høye ambisjoner, og vi vil komme tilbake gang på gang, sier den anonyme kilden til The Guardian.

Britisk LO understreker at ordningen bør være midlertidig. Skatten bør bare bli permanent hvis den viser seg å dempe virkningene av finansspekulasjoner, fremholder Brendan Barber.

Kampsak

Tobin-skatten har helt siden valutakrisen på slutten av 1990-tallet vært en viktig kampsak for den internasjonale ATTAC-bevegelsen, samt for deler av europeisk venstreside.

Skatten ble først foreslått av den amerikanske økonomen og nobelprisvinneren James Tobin. Den var ment å gjøre valutaspekulasjoner mindre lønnsomme, samtidig som pengene skulle brukes til å utjevne forskjellene mellom rike og fattige land.

I Norge har både Arbeiderpartiet, SV, SP og Venstre tidligere støttet innføringen av en slik skatt, men i 2004 snudde alle med unntak av SP, ifølge ATTAC. Årsaken var at flere «toneangivende land» var motstandere.

På en partilederdebatt som ATTAC arrangerte i september, var verken Ap, Venstre, Høyre eller FrP villige til å støtte ordningen.

IMF har til nå vært svært skeptisk til ordningen. Flere eksperter mener at Tobin-skatten vil kunne gjøre internasjonal handel mindre effektiv.

Annonse
Annonse