JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Pedersen skaper uklarhet

– Helga Pedersen skaper uklarhet om Aps holdning til postdirektivet, mener forbundslederen i Postkom, Odd Christian Øverland.

may.berg@lomedia.no

I Soria Moria II-plattformen sier den rødgrønne regjeringen at implementeringen av EUs postdirektiv i Norge skal utsettes.

I et intervju med Dagsavisen sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen at dette ikke er et uttrykk for at regjeringen vil vurdere å bruke reservasjonsretten mot direktivet.

– Nei, det er ikke det som ligger i det. Vårt utgangspunkt er at vi skal ta direktivet, men at vi må bruke nødvendig tid på å implementere det og omstille oss. Vi vil gå for en utsettelse så vi kan opprettholde postombæring seks dager i uka og enhetsportoen, sier Pedersen.

– Kunnskap om hvordan arbeidstakernes vilkår er blitt påvirket av liberaliseringen av Posten vil være svært viktig for oss i Norge. Vi ønsker ikke en svekkelse av arbeidsfolks hverdag, sier Pedersen.

– Er dette Aps holdning?

– Dette er ikke i tråd med det Ap sa i forkant av valget og heller ikke i tråd med Soria Moria II. Der ble det sagt at man skal utrede direktivet videre, men hva skal vi med en utredning, dersom konklusjonen er trukket på forhånd? Vi har vanskelig for å tro at dette er holdningen til Ap, uttaler Odd Christian Øverland, forbundsleder i Postkom.

I forrige Stortingsperiode stoppet den rødgrønne regjeringen vedtaket fra Bondevik-regjeringen om å liberalisere postmarkedet i Norge i tråd med EUs tredje postdirektiv. Øverland mener at argumentene mot å liberalisere blitt enda sterkere siden den gang.

Urovekkende rapporter.

– Rapportene fra de landene som har liberalisert er urovekkende. Postvolumene faller kraftig. Dette har vært en tendens i flere år, men er nå ytterligere forsterket av finanskrisen. Å åpne for konkurranse i et kraftig fallende marked vil kunne få svært dramatiske konsekvenser, sier Øverland, som ber Ap lytte til egne velgere og lokale tillitsvalgte som ifølge meningsmålingene er imot å innføre postdirektivet.

– Bruk av reservasjonsretten vil ikke skape problemer for EØS-avtalen. Den eneste konsekvensen vil være at vi blir unntatt fra EUs postpolitikk, og det er jo det som er meningen. EUs postpolitikk har ført til sosial dumping i samtlige land som de siste årene har liberalisert markedet. I tilegg passer politikken særdeles dårlig i et land som Norge med vår spredte bosetning, uttaler Øverland.

Annonse
Annonse