JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kommunene må ta ansvar

Andre enn kommunene kan få ansvar for barnevernets tilsynsførere.

Det sier barneministeren etter at det ble kjent at 52 barnevernsbarn har vært utsatt for overgrep.

Barnevernsbarna er blitt utsatt for seksuelle overgrep mens de skulle hatt det trygt i fosterhjem de siste elleve åra, viser en kartlegging som Adresseavisen har gjort.

En av grunnene til at dette ikke har blitt oppdaget før er at tilsynsordningen ikke er god nok.

– Vi har sett over tid at kommunene ikke har greid å følge opp det ansvaret de har for å skaffe nok tilsynsførere. Det er veldig alvorlig. Vi har vært veldig tydelige overfor kommunene med at det må skje, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) til NRK.

Han sier at hovedproblemet for mange kommuner er at de ikke har nok voksne som jobber i barnevernstjenestene til blant annet å følge opp oppgavene de har. Derfor har staten øremerket midler til 470 nye stillinger i løpet av 2011 og 2012.

– Vi gjennomfører det største ressursløftet i kommunalt barnevern på 20 år. Det skal hjelpe, men det er fortsatt ikke nok, sier Lysbakken.

Plassert hos dømte

Kartleggingen Adresseavisen har gjennomført viser at til sammen 42 offentlig oppnevnte omsorgspersoner, det vil si fosterforeldre og støttekontakter, er dømt for overgrep i denne elleveårsperioden.

Om lag 80 prosent av alle sedelighetssaker blir henlagt. Av sakene som kommer opp for retten, ender cirka 30 prosent med frifinnelse. Dommene forteller om overgripere som har manipulert og truet spesielt sårbare barn. I mange dommer er det dokumentert manglende tilsyn og oppfølging fra barnevernet.

Dommene forteller om et offentlig system som ikke nødvendigvis tar affære selv om det foreligger bekymringsmeldinger og varsling. Ikke engang når barna selv forteller om vold.

Krav om politiattest

Audun Lysbakken sier at dette har vært et problem, og at departementet fra første oktober innførte krav til uttømmende politiattester for fosterforeldre.

– Det er selvfølgelig helt uakseptabelt å ikke sjekke fosterforeldre godt nok, og man har ikke hatt god nok kontroll med alle som har blitt fosterforeldre, sier statsråden.

– Med det kravet vi nå har til politiattester så vil akkurat den problemstillingen bli mindre aktuell, men vi må ha en situasjon der hvert enkelt barn får det tilsynet de skal få, sier Lysbakken. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse