JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Demonstrerte mot privatisering

Til nyttår innleder København privatisering av renovasjonen. Kommunevalget på tirsdag kan bli et vendepunkt.

En bitter konflikt i fem forstadskommuner utenfor København, den såkalte vestkanten, kan nå få betydning for det halvkommunale R 98 som står for renovasjonen i København. Til nyttår skal R 98 avgi 25 prosent av oppgavene til det private firmaet HCS som gårsdagens demonstrasjon var rettet mot.

Fikk sparken HCS ga 50 ansatte på vestkanten sparken i slutten av oktober etter tre ukers streik. De har streiket en rekke ganger det siste halvåret i protest mot dårlig arbeidsmiljø, manglende sikkerhetsutstyr og at firmaet ikke ville godkjenne valget deres av tillitsmann.

De 50 nå arbeidsløse stod i går i spissen for en demonstrasjon mot privatisering, der flere hundre marsjerte gjennom København. På Rådhusplassen ble det holdt taler, og forsamlingen holdt varmen i novemberkulda ved gjentatte ganger å synge ”Skraldemandssangen” til tonene av ”Sancta Lucia”.

Vil unngå useriøse Demonstrasjonen griper direkte inn i avtalen som fagbevegelsen lokalt i en rekke byer har inngått med partiene til venstre for midten om samarbeid i valgkampen og lønnsmottakervennlig politikk etter valget. Et av fagbevegelsens krav er å unngå at useriøse private firmaer overtar kommunale oppgaver som fungerer, slik tilfellet har vært med renovasjonen på Københavns vestkant.

Blant talerne på Rådhusplassen var kandidater fra alle de tre partiene som fagbevegelsen samarbeider med. Og alle lovet de å jobbe for å omstøte den kommende privatiseringen i København.

Valgkampsak – Dette er min hovedsak i valgkampen, sier René Rud, sosialdemokratisk kandidat, til frifagbevegelse.no. Han gikk rundt på Rådhusplassen og delte ut løpesedler med overskriften ”Nok er NOK!” – samme tekst som på mange av plakatene i demonstrasjonen.

Rud forteller at han er arbeidsleder i R 98, og at han er rystet over den kommende privatiseringen.

– Dette er noe av det verste Københavns kommune har funnet på. Ikke minst når man tenker på at kommunen selv la inn et billigere kontrolltilbud enn HCS. De er blant de absolutt verste i bransjen. De har mistet kontrakten på vestkanten, i Århus og flere andre steder når politikerne har oppdaget hvor useriøse de er.

Rekommunaliserer Rud viser til Frederiksberg, en liten kommune som er omsluttet av København på alle sider. Mens Frederiksberg har vært konservativ bastion i over 100 år, har København hatt sosialdemokratisk overborgermester i over 100 år.

– Men Frederiksberg har valgt å rekommunalisere renovasjonen fra 1. januar 2010 – samtidig med at København privatiserer. Det er ikke til å tro! Det virker som om våre politikere har snorksovet, mens embetsmennene har tatt beslutningene i halvsøvne.

Sosial dumping – Jeg trodde sosial dumping var noe man snakket om i forbindelse med EU. Men det skjer midt i blant oss – gode, kommunale arbeidsplasser blir ødelagt og erstattet av useriøse private arbeidsgivere, sa Ruds partifelle Susan Hedlund fra talerstolen.

Hun sitter i bystyret allerede – men hun kom inn så sent som 1. november etter at han hun har vært suppleant for, gikk av. Nå brenner hun etter å bli valgt inn og få omgjort privatiseringen.

Hakket rødere – Som faglig sosialdemokrat er man vel hakket rødere enn de andre, sier hun til frifagbevegelse.no med et stort smil.

Ronni Larsen, tillitsvalgt for de 50 oppsagte, håper det blir alvor av diskusjonen på vestkanten om å starte et felleskommunalt renovasjonsselskap.

– Bare det ikke er valgflesk, sier han. Ronni Larsen tør ikke tro på at han og de 49 andre kan få jobb igjen om det blir noe av, etter at HCS har fått dem svartelistet.

– Men uansett hvordan det ender for oss, håper jeg det kommer andre til gode at vi tok denne kampen, sier han til frifagbevegelse.no

Kan sette ut mer Sosialdemokratenes overborgermesterkandidat Frank Jensen vil imidlertid ikke avvise at kommunen kommer til å konkurranseutsette enda mer enn de 28 prosent av den kommunale driften som er på private hender i forveien.

– Jeg har ingen ideologisk tilgang til konkurranseutsetting. Vi må kikke på det område for område for å finne den beste og billigste løsningen. Men jeg vil ikke være med på å sette kvoter eller prosenter på, sier han til Berlingske Tidende, etter at hans borgerlige rival Pia Allerslev fra Venstre har foreslått at 40 prosent av driften skal konkurranseutsettes.

Annonse
Annonse