JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jan Olav Andersen: «Ikke veldig moderne å være imot tariffavtaler»

IKT Norge mener Atea-streiken er et oppgjør mellom nytt og gammelt arbeidsliv. Jan Olav Andersen kjøper ikke argumentasjonen.

knut.viggen@lomedia.no

I går holdt Andersen appell på Youngstorget til støtte for de Atea-ansattes kamp for å få en lenge etterspurt tariffavtale.

– Å hevde at kravet om tariffavtaler er en gårsdagens løsning faller på sin egen urimelighet, mener Andersen.

Nettutspill

I parolen tok han utgangspunkt i en kommentar generalsekretær i IKT Norge, Per Morten Hoff, publiserte på nettet tirsdag. Her karakteriserer Hoff streiken i bransjen som en kamp mellom det gamle arbeidslivet, der partene tviholder på det gamle industrisamfunnets instrumenter og det nye arbeidslivet, representert ved IKT-næringen, der den ansatte har mye makt og bedre betingelser enn om de skulle hatt tariffavtale.

– Det er ikke tariffavtaler som gir makt, men mennesket og dets kompetanse, skriver Hoff og viser til at det i en næring hvor det mangler 5.000 hoder ikke «nytter å uttnytte ansatte».

At antall EL & IT-medlemmer i Atea er redusert kraftig siden oktober i fjor mener Hoff også er et bevis på at tvang ikke nytter.

Intet nytt

Jan Olav Andersen er sterkt uenig og viser til at det for øyeblikket foregår to streiker i to forskjellige bransjer der det er kravet om tariffavtale som er stridsspørsmålet.

– Det er ikke noen ny problemstilling for LO at noen arbeidsgivere er imot tariffavtaler, sier Andersen.

Jan Olav Andersen er klar på at fravær av tariffavtaler kun fører til mer makt til arbeidsgiverne, ikke motsatt som Per Morten Hoff hevder.

– Det er jo ikke slik at man som arbeidstaker står som sterkest når man står alene. Det er en grunn til at tariffavtaler er det normale i det norske arbeidslivet, sier forhandlingslederen i EL & IT Forbundet.

Streikende i tog

De streikende Atea-ansatte gjorde seg godt synlig i 1. mai-toget i Oslo og folk i gule streikevester delte ut løpesedler til folk med informasjon om streiken og bakgrunnen for den. Også IKT Bransjens Fagforening deltok med sin nye fane.

Annonse
Annonse