JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever svar på 122 spørsmål

Regjeringen må svare på 122 detaljerte terrorspørsmål fra den særskilte 22. juli-komiteen. Justisministeren, forsvarsministeren og fire andre statsråder blir bedt om svar før jul.

Stortingets særskilte 22. juli-komité stiller justisminister Grete Faremo (Ap) flere detaljerte spørsmål om Global Shield og om Politiets sikkerhetstjeneste.

Komiteens leder, Knut Arild Hareide (KrF), sendte fredag brev til seks departementer med totalt 122 spørsmål knyttet til myndighetenes håndtering av terrorhandlingene både før og etter 22. juli.

- Uavhengig av hvem som hadde vært sjef i Justisdepartementet, Forsvarsdepartementet og PST, så ville resultatene av hendelsene 22. juli nok vært relativt sett de samme. Det er de underliggende systemene vi må se på og forbedre, sier Hareide til NTB.

Justisminister Grete Faremo (Ap), forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap), administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap), finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap), kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) fikk fredag hvert sitt detaljerte brev fra den særskilte 22. juli-komiteen på Stortinget.

Ingen alarm

Spesielt mange spørsmål dreier seg om Politiets sikkerhetstjenestes (PST) forhold til tollvesenets prosjekt Global Shield som skal overvåke import og eksport av kjemikalier egnet til å lage eksplosiver.

Anders Behring Breivik konstruerte en bombe av kunstgjødsel, diesel og blant annet kjemikalier han importerte fra en leverandør i Polen. En av disse handlene ble fanget opp av Global Shield og sammen med en rekke andre oversendt PST, men uten at noen alarm ble utløst.

- Denne hendelsen har vært forferdelig for vår nasjon, men vi må benytte oss av muligheten til å lære av det som skjedde og gjør tingene bedre i framtida. Jeg skal ikke stå her og dele ut skyld, sier Hareide som svar på om han legger noe av skylden på PST-sjefen for at ikke Breivik ble oppdaget tidligere.

Hemmelig rapport?

Det henvises til et brev fra PST til Justisdepartementet 29. oktober i år hvor det blant annet står: «PST har ikke prioritert arbeid knyttet til produksjon av eksplosiver ved bruk av kjemikalier».

- Betyr dette at PST ikke har prioritert oppfølging av Global Shield, et samarbeid som dreide seg om å stoppe handel med kjemikalier som kunne brukes til improviserte terrorbomber, spør komiteen i brevet.

Hareide spør videre om Justisdepartementet har visst om og godkjent en slik prioritering i PST.

Også finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) får spørsmål om eksistensen av en påstått hemmelig rapport om Global Shield som sier at terrorangrepene 22. juli kunne vært avverget dersom samarbeidet mellom tollvesenet og politiet hadde vært bedre.

Svar før jul

Komiteen er nedsatt for å behandle redegjørelsene som justisministeren og forsvarsministeren holdt i Stortinget 10. november om håndteringen av angrepene 22. juli.

Komiteen spør også blant annet detaljert om samarbeidet mellom Justisdepartementet og PST, om «skyting pågår-instruksen», helikopterberedskap og politiets responstid.

- Komiteen tillater seg av hensyn til fremdriften i saken å be om svar så raskt som mulig og senest før jul, skriver komitéleder Knut Arild Hareide (KrF) i brevene til de seks statsrådene.

Flest til Faremo

Komiteen stiller 86 hovedspørsmål og en rekke underspørsmål. 85 av spørsmålene går til justisminister Faremo. Spørsmålene til henne er fordelt på temaene «styrket samfunnssikkerhet og beredskap», «objektsikkerhet», «PST og Global shield», bruk av etterforskningsmetoder, spørsmål om utbygging av nødnettet, «skyting pågår"-instruksen, responstid, samarbeid mellom politi og forsvar - og forebygging.

Forsvarsminister Eide får spørsmål om samarbeidet mellom Forsvaret og politiet, om forholdet mellom Forsvaret og Heimevernet - inkludert nedleggelsen av HV016, responstid og om langtidsplanen for Forsvaret.

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Aasrud må svare på fem spørsmål, finansminister Johnsen fire, kunnskapsminister Halvorsen ett og helse- og omsorgsminister Strøm-Erichsen må svare på sju spørsmål. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse