JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bjørkli (NFF:) – Nok er nok

Politisk streik er ikke hverdagskost i NFF. Men nå mener forbundet det er på høy tid å si fra om det de mener er politikernes nedprioritering av kriminalomsorgens ansatte.

– Nå er tiden inne for å si fra. Derfor la vi ned arbeidet i to timer i en politisk streik, sier Bjørkli.

I motsetning til politiets politiske streik tidligere i år, har NFF valgt å ikke stille seg i uniform utenfor Stortinget.

– Vi har vurdert det, men velger i denne omgangen å ikke gjøre det. Men vi utelukker ingenting. Vi kommer til å gjøre det vi må for å bedre situasjonen, sier Bjørkli.

Uholdbart

Han påpeker at i Statsbudsjettet for 2010 viser regjeringen en stor satsing på politiet med økt bemanning og styrket driftsbudsjett. Domstolene skal effektiviseres og bruk av hurtigdomstol skal økes. En satsing på kriminalomsorgen står det imidlertid lite om.

– Kriminalomsorgen er nok en gang taperen fordi det heller ikke denne gang satses på etaten. I en situasjon med stor mangel på utdannede fengselsbetjenter, foreslår regjeringen å redusere opptaket til etatsutdanningen i 2010. Resultatet blir stort press på fengslene for å skaffe varetektsplasser og uholdbare forhold både for innsatte og ansatte, poengterer Bjørkli.

Ikke hørt

NFF har i mange år krevd økt bemanning og bedre driftsbudsjett, blant annet for å kunne dekke opp vakter ved fravær. Bjørkli konstaterer at kravene i stor grad har blitt ignorert.

– Vi har krevd større opptak av aspiranter for å kunne redusere bruken av ufaglærte. Vi har krevd flere ansatte i friomsorgen for å øke kvaliteten i det faglige arbeidet, ikke minst i arbeidet med løslatelser. Vi har bare i liten grad blitt hørt. Det er tragisk at kolleger må bli skadet i tjenesten før det skjer noe, sier Bjørkli.

Nedprioriteres

Han er opprørt over at justisminister Knut Storberget har uttalt at han ikke ser for seg en kriminalomsorg uten ufaglærte vikarer.

– Det er en uakseptabel uttalelse fordi den er med å undergrave fengselsbetjentyrket. Forbundets kartlegging viser at om lag hver fjerde vakt i fengslene blir gått av ufaglærte. I Soria Moria II er det stort fokus på innsatte og kvaliteten i straffegjennomføringen. Det er bra, men nok en gang er ansatte og deres arbeidsforhold nedprioritert, fastslår Bjørkli.

NFF og Bjørkli ønsker en kriminalomsorg som når målsettingene slik de blant annet er beskrevet i stortingsmelding nummer 37.

– Vår påstand er at uten et større fokus på ansatte og deres rammevilkår vil kriminalomsorgen aldri kunne oppfylle stortingsmeldingen, fastslår Bjørkli.

Flere fengsels- og verksbetjenter for bedre sikkerhet, arbeidsmiljø og faglighet

Økt opptak på Fengselsskolen i 2010

Flere ansatte i friomsorgen for økt kvalitet, faglighet sikkerhet og arbeidsmiljø og for å unngå kø til samfunnsstraffen

Belegget ned til 90 % i 2010.

Annonse
Annonse

Flere fengsels- og verksbetjenter for bedre sikkerhet, arbeidsmiljø og faglighet

Økt opptak på Fengselsskolen i 2010

Flere ansatte i friomsorgen for økt kvalitet, faglighet sikkerhet og arbeidsmiljø og for å unngå kø til samfunnsstraffen

Belegget ned til 90 % i 2010.