JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sterke kvinner inntok Oslo

De tre afrikanske fredsprisvinnerne Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman preget Oslo i helga. Søndag åpnet en utstilling om deres liv og virke på Nobel Fredssenter.

nina.hanssen@lomedia.no

Blålys og sikkerhetsoppbud er vanlig når utdelingen av Nobel fredspris deles ut. Hvert år overrekkes prisen i Oslo Rådhus den 10. desember, som er Alfred Nobels dødsdag. Til nå har 101 personer og 23 organisasjoner blitt tildelt Fredsprisen, men kun 15 kvinner har fått den, så at tre afrikanske kvinner får den i år er spesielt.

Imponert

VG-fotograf Espen Rasmussen forteller om flere sterke møter med de tre kvinnene som han har fulgt tett på de siste 3 ukene for å lage fotoutstillingen «Sheroes» som offfisielt åpner på søndag.

–Det har vært både utfordrende og spennende å være tett på prisvinnerne, forteller han. Rasmussen har fulgt Karman i fem dager og også tilbrakt 10 dager i Liberia under og etter valget.

– Liberia er et varmt land ikke bare klimatisk men også menneskene som bor der er varme. Det er to sterke markante damer som mottar prisen. Afrikas første kvinnelige president Ellen Johnson Sileaf har store utfordringer i sitt hjemland med mye korrupsjon men også med forsoningsprosessen etter borgerkrigen, forteller han.

Utstillingen som er gratis for publikum helt fram til nyttår gir innblikk i kvinnenes kamp for fred og menneskerettigheter. Det er en interaktiv utstilling der du selv kan teste dine kunnskaper, lage din egen hånd for fred og styrke din egen selvtilit ved å speile deg selv.

- Fredprisvinnerne vil selv åpne utstillingen som en del av det offisielle programmet, men allerede mandag er det åpent for alle. Det er gratis guiding klokken 13 og 14 fram til nyttår, slenger informasjonsrådgiver Kirsti Svenning inn.

Stor spenn

Leder av LO Stat Tone Rønoldstangen sier at det er flotte fredprisvinnere i år.

– Fint at det er tre damer som i tillegg viser et stort spenn i fredsarbeid, sier hun.

Og også LO-leder Roar Flåthen mener årets tildeling er viktig.

– Endelig har kvinner som kjemper for fred fått sin internasjonale anerkjennelse, sier han.

De faglige tillitsvalgte peker på at både president Ellen Johnson Sirleaf og kvinneaktivisten Leymah Gbowee har vært svært viktige i fredsprosessen i Liberia. At Nobelkomiteen også har valgt å tildele prisen til journalisten og menneskerettighetsaktivisten Tawakkul Karma i Jemen mener de er et håndslag til kvinner som deltar aktivt i demokratiarbeidet i arabiske land.

– Dette er en pris som peker framover, og som understreker hvor viktig kvinnene er i arbeidet for fred, mot vold og undertrykkelse, sier Roar Flåthen.

Kamp for kvinners sikkerhet

På utstillingen får du ønske vite mye om kvinnenes ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og deres rett til full deltakelse i fredsbyggende arbeid gjennom bilder, videoer og tekster. I oktober 2000 vedtok FNs Sikkerhetsråd resolusjon 1325. Resolusjonen gjorde for første gang overgrep mot kvinner i krig til et internasjonalt sikkerhetsanliggende. Den understreket behovet for at kvinner blir aktører på lik linje med menn i fredsprosesser og i fredsarbeid generelt. Da de annonserte prisen sa Thorbjørn Jagland i Den Norske Nobelkomite at han håpet at prisen kunne bidra til å gjøre slutt på den undertrykkelse av kvinner som ennå finner sted i mange land, og til å utløse det store potensiale for demokrati og fred som kvinner kan representere.

Annonse
Annonse