JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Privat fest under de rødgrønne

Både røde og blå ordførere kjøper mye mer privat barnevern, helse- og omsorgstjenester nå enn før de rødgrønne tok makten.

Mindre privatisering og mer offentlig omsorg er et av de rødgrønnes viktigste løfter. Som Ap, Sp og SV sier det også i sin nye Soria Moria-erklæring: «Bare robuste offentlige løsninger kan over tid være et alternativ til privatisering av velferden».

Men handling følger ikke ord: Siden den rødgrønne regjeringen tiltrådte i 2005 har kommunenes innkjøp fra private stiftelser og organisasjoner økt fra 9,7 til 14,6 milliarder kroner. Det viser kommunenes egen rapportering til staten (KOSTRA-tallene).

Fargeblind privatisering

Frp- og Høyre-styrte kommuner kjøper mye privat, men de rødgrønne følger tett, skriver tidsskriftet Fontene. Private tjenester til sårbare grupper innen barnevern, helse og omsorg økte med hele 39 prosent fra 2005 til 2008.

Arve Bones (Ap), Kongsvingers ordfører i ti år, har 31 prosent av velgerne i ryggen fra siste kommunevalg. Det hindrer ikke Ap-toppen å banke gjennom en tredobling av innkjøp fra private i de nevnte kategoriene – fra 15 millioner i 2005 til 46 millioner kroner i 2008.

– Utgangspunktet vårt er hvordan yte best mulig tjenester til innbyggerne våre innenfor de rammene vi har, sier Bones til Fontene.

Røde Kongsvinger kjøper slike private tjenester for 2.700 kroner per innbygger, 400 kroner mer per innbygger enn Frp-styrte Os i Hordaland.

– Såpass! Men vi kjøper ganske mye private tjenester, og vil fortsette med det, sier Os-ordfører Terje Søviknes (Frp) til Dagsavisen.

Han mener slike private kjøp er riktig strategi, og bruker private anbud for å sammenligne pris og kvalitet også i den kommunale tjenesteproduksjonen. Alt renhold i Os utføres nå av private, det samme gjelder en stor del av sykehjemsdriften.

Røde-Rita privatiserer

SV-leder Kristin Halvorsen har advart kraftig mot å sette bestemor på anbud. Til liten nytte: Kommune-Norge kjøpte i fjor private pleie- og omsorgstjenester for mer enn 5,4 milliarder kroner. Det er en økning på 50 prosent.

I det rødgrønne utstillingsvinduet Trondheim er kjøp av private barnevernstjenester mer enn firedoblet siden 2005. Kjøp av tjenester fra private totalt har økt fra 390 millioner kroner til 554 millioner kroner i samme periode, under ordfører Rita Ottervik (Ap). Hun var dessverre ikke tilgjengelig for kommentar i går.

Overhalla, tidligere SV-topp Inge Ryans hjemkommune, har derimot redusert sine private kjøp i fireårsperioden.

Men SV-styrte Nesodden utenfor Oslo har doblet sine kjøp av private tjenester i perioden. Ordfører Christian Hintze Holm mener forklaringen er at den lille kommunen må kjøpe tjenester av andre kommuner, blant annet plass i barnevernsinstitusjoner eller på sykehjem.

– Dette er ikke uttrykk for privatisering eller ønsket politikk fra kommunens side. I 2008 måtte vi blant annet kjøpe en del sykehjemsplasser fordi vi ikke hadde plass selv, sier Holm.

Kommunen bygger nå et nytt kommunalt sykehjem. Også en stor barnehageutbygging skal nå skje i kommunal regi.

Lar seg ikke styre

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i Oslo mener tallene viser at regjeringen har lite den skulle ha sagt i spørsmålet om private eller offentlige tjenester i kommunene.

– Kommunepolitikere er opptatt av å finne gode lokale løsninger for sine innbyggere. Det innebærer valgfrihet og å sørge for at egen virksomhet får konkurranse, sier Røsland.

Røslands kollega i Bergen, Monica Mæland (H), mener utviklingen er et resultat av at kommunene er blitt proffere.

– De fleste kommuner forholder seg til EØS-reglene om innkjøp. Vi er opptatt av å få mest mulig igjen for pengene og kan ikke ansette all kompetansen vi trenger selv i kommunen, derfor legger vi ut ting på anbud og får tilbud vi vurderer, sier Mæland.

Annonse
Annonse