JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Faste jobber gir sterk medlemstilvekst

Verdens største fagforbund, tyske IG Metall, har de siste to årene drevet en ungdomskampanje mot midlertidige ansettelser og vikarbyråer. Nå kommer resultatene. Tusenvis av ungdommer melder seg inn i fagbevegelsen.

19-åringen Charles Engelmann meldte seg inn i IG Metall for ett år siden. Han er lærling på andre året, og jobber på stålverket Elbe-Stahlwerke Feralpi like utenfor Dresden. 632 Euro i måneden netto tjener Charles, eller litt over 5.000 kroner, og da har han ingen sikkerhet for hva som skjer når læretiden er sluttført.

– Bedriften er ikke villig til å gi noen form for jobbgaranti. Det betyr selvsagt en veldig usikkerhet for meg, og er en viktig grunn til at jeg fagorganiserte meg. Jobbgaranti for lærlinger er ett av hovedkravene til IG Metall nå. IG Metall slåss mot midlertidige ansettelser og vikarbyråer, sier Charles.

Sammen med vennene Maria Wuschick og Gregor Petzold deltok han på en ungdomsaksjon i Leipzig lørdag i regi av IG Metall-Ungdommen. Mens folk flest ruslet rundt på julemarkedet i sentrum, koste seg med en julegløgg eller en pølsesnabb, dukket plutselig Metall-ungdommene opp med paroler, talekor, musikk og flyere. De forlanger trygge arbeidsplasser med fair lønn: «Arbeit - Sicher und fair». De er lei av å bli tilbudt midlertidig ansettelse eller dumpinglønn hos et vikarbyrå. Med støtte fra IG Metall og dets 2,3 millioner medlemmer vil ungdommene ha fast jobb.

Vil ha jobbgaranti

Aksjonen i Leipzig er en del av IG Metalls ungdomskampanje med krav om jobbgaranti for alle lærlinger og yrkesskoleelever: «Aktion Übernahme». Aksjonen har pågått siden 2009, og ideen ble opprinnelig klekket ut av IG Metalls distrikt Berlin-Brandenburg-Sachsen.

– Vi er det minste distriktet i IG Metall, men vi startet denne aksjonen som nå pågår over hele Tyskland. Man kan vel si at vi i distrikt Berlin-Brandenburg-Sachsen på en måte spesialiserte oss på lærlinger og yrkesskoleelever. Da jeg startet som ungdomssekretær i 2007 hadde vi nøyaktig 7.768 medlemmer under 27, ved siste opptelling var vi 10.331. Vi har de beste tallene i hele Tyskland, sier Lars Buchholz, ungdomssekretær for IG Metall-distriktet.

Medlemstilsig

På landsbasis har IG Metall fått 5.600 nye medlemmer bare siste året, over halvparten under 27 år. Både antallet nye medlemmer, og spesielt den høye ungdomsandelen, er et særsyn i tysk fagbevegelse. Ingen andre forbund har tilsvarende tall.

– Hva er hemmeligheten, Buchholz?

– Jeg får alltid det spørsmålet, men det er ingen hemmelighet. Vi driver helt ordinært, aktivt fagforeningsarbeid. Vi snakker med folk, og vi gjør det ute i bedriftene og vi er til stede på yrkesskolene og på universitetene. Vi har ingen dyre verveaksjoner, ingen fancy greier, svarer han.

Likevel: De siste to årene har IG Metall gjennomført mer enn 275 ungdomsaksjoner på ulike steder i Forbundsrepublikken. Det har vært storaksjoner som i Köln med 20.000 deltagere tidligere i høst, og det har vært mange mindre. I over 30 bedrifter har man fått til store og mindre avtaler som har gitt ungdom en fast jobb, og ingen avtale er for liten. Som eksempel vises det til bedriften Thyssen-Krupp-Bilstein i Ennepetal i Ruhr, der IG Metall sikret fast ansettelse for fire lærlinger ved avsluttet læretid.

Gode resultater

Constantin Borchelt, ungdomssekretær for IG Metall i Berlin, understreker betydningen av at de har gode resultater å vise til. Det viktigste er at selve forbundet har løftet ungdomskravene opp som del av kjernepunktene i tariffarbeidet. På IG Metalls kongress i Karlsruhe i oktober ble kravet om fast ansettelse for lærlinger og yrkesskoleelever gitt høyeste prioritet, og blir ett av hovedkravene når tariffrevisjonen for metallsektoren starter på nyåret.

– Når forbundet prioriterer disse kravene så høyt, så er det et viktig signal til ungdommen. Metall-ungdommen er da også med over 200.000 medlemmer uten sammelikning den største politiske ungdomsorganisasjonen i Tyskland, sier Borchelt.

En forsmak på hva som kommer ved tarifforhandlingene neste år, har man allerede fått for stålsektoren i Nordrhein-Westfalen, Niedersachen, Bremen og Øst-Tyskland. I alle områdene har man fått inn bestemmelser i tariffavtalene om at bedriftene plikter å gi lærlinger og yrkesskoleelever tilbud om fast jobb.

– Forbundets innsats her er det aller beste verveargument, sier Metallerne Buchholz og Borchelt.

Fått nok av vikarer

Mens Arbeiderpartiet på Stortinget vil innføre EUs vikardirektiv, har tyskerne fått mer enn nok av midlertidige ansettelser og vikarbyråer. Mer enn halvparten av alle yrkesaktive under 25 år er i usikre jobber, viser en ny Infratest-undersøkelse som er gjennomført på oppdrag fra IG Metall. Forbundet hevder at utbredelsen av slike usikre jobber truer med å gjøre ungdommen til sosialstatens tapere på arbeidsmarkedet.

På IG Metall-landsmøtet i oktober vedtok forbundet også et eget Ungdoms-Charter. Dette vedtaket er retningsgivende for forbundets videre arbeid, og legger spesiell vekt på kravet om trygge og sikre arbeidsplasser for ungdom. I punkt 1 i Charteret vises det til at vikarjobber, midlertidige ansettelser, praktikum og liknende blir stadig mer utbredt.

«Slik er realitetene for annenhver ung arbeidstaker i Tyskland. Framtidsplanlegging er så godt som umulig. Enhver ungdom har rett til en sikker og trygg arbeidsplass», heter det i IG Metalls Ungdomscharter.

Annonse
Annonse