JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nobelgjestene grepet av talene

Med sine sterke vitnesbyrd om kvinners utrettelige kamp for fred og mot undertrykking, ble vinnerne av årets fredspris hyllet av et fullsatt Oslo rådhus.

Ikke minst lot de mange prominente gjestene i rådhussalen seg gripe av den jemenittiske aktivisten og tidligere journalisten Tawakul Karmans flammende tale om fred blant nasjoner, men også mellom folket og makten i enkeltnasjoner. Hun får årets fredspris fordi hun uredd og tross fengsling for sine politiske aktiviteter har fortsatt å lede det jemenittiske folk i oppstandelsen mot regimet til president Ali Abdullah Saleh fra «Forandringens plass» i sentrum av hovedstaden Sanaa.

– Det var et veldig sterkt vitnesbyrd om kvinners kamp og ikkevoldelig kamp for fred. Det var også et veldig sterkt angrep på diktaturene i Midtøsten, som forhåpentlig står for fall, sa statsråd og SV-nestleder Audun Lysbakken da Nobel-seremonien var sluttet lørdag ettermiddag.

Han sier han ble rørt av det han kalte en sterk stund under prisoverrekkelsen.

– Det viste hvor utrolig viktig det er at kvinner er en del av fredsprosessen, sa Lysbakken.

– Les også: Flott markering av prisvinnerne

Karmans tale satte punktum for seremonien hvor også Leymah Gbowee, kvinnen som tvang de daværende makthaverne i Liberia til forhandlingsbordet med opprørsgeriljaen, og symbolet på at kvinnebevegelsens kamp vant fram, Liberias demokratisk valgte president, Ellen Johnson-Sirleaf, ga sine vitnesbyrd.

– Alle med empati for barn og kvinner som blir mishandlet og drept; alle med tro på at det finnes en fremtid uten vold og krig, hyller dere i dag i respekt for den vilje til handling som dere representerer, sa Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland.

Han minnet om at kvinner gjennom historien har vært sivile ofre i menns krig, de har vært utsatt for systematisk voldtekt, de har vært undertrykt og uten fulle borgerrettigheter. Men først og fremst var talen en feiring av at kvinners innsats for fred er blitt mer synlig, og at årets vinnere har banet vei for dette.

– Kvinner er heldigvis ikke bare ofre. Noen handler. Tre av disse får i dag Nobels fredspris, sa han.

– Les også: Fredsprisvinnernes taler

Det ble imidlertid en svært hektisk dag for fredsprisvinnerne, som ikke får ta kvelden før nobelbanketten avsluttes sent lørdag kveld. Allerede lørdag formiddag ble de mottatt av 200 nysgjerrige barn med et rungende «We love you» da de ankom Nobels Fredssenter sammen med kronprinsesse Mette-Marit og ordfører Fabian Stang.

– Barn vil alltid spørre oss hva vi har gjort for å endre på situasjonen. I stedet for å dø uten å ha prøvd å gjøre noe, bestemte jeg meg for at jeg ville prøve å gjøre en forskjell, sa Leymah Gbowee under arrangementet til Redd Barna.

Ellen Johnson-Sirleaf hadde med seg sønnen da fredsprisvinnerne ble tatt imot til audiens på slottet, før de hastet videre til seremonien.

Det blir rom for ytterligere hyllest når fakkeltoget gjennom Oslos gater stanser foran Grand Hotel lørdag kveld. Men før den tid var de tre fredspriskvinnene gjennom det tradisjonelle intervjuet med den amerikanske TV-kanalen CNN.

– Les også: Thorbjørn Jaglands tale

Årets fredspris sender et viktig budskap til verden om kvinners rolle i fredsarbeidet, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– De er verdige vinnere, og de fortjener prisen, sier Jonas Gahr Støre om årets fredsprisvinnere Ellen Johnson-Sirleaf, Tawakul Karman og Leymah Gbowee.

De tre kvinnene representerer en kraft i land hvor kvinner altfor lenge er blitt holdt utenfor i problemløsningsarbeidet, mener Støre.

– De har vist at når kvinner blir involvert, blir det fred, sier han.

Han var meget imponert over talene de tre kvinnene holdt under seremonien lørdag.

– De kom med sterke personlige erfaringer koblet med et sterk politisk budskap. Særlig budskapet fra Jemen er sterkt, sier Støre, med henvisning til den jemenittiske aktivisten Karmans tale.

– Les også: Politikere roser fredsprisvinnerne

Årets fredspris er inspirerende, mener kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

– Det er en kjempeflott pris, for den fokuserer på hvordan krig og konflikt går ut over kvinner og barn, sier Kristin Halvorsen, som er stedfortreder for statsminister Jens Stoltenberg (Ap) under fredsprisseremonien.

Hun var tydelig begeistret etter seremonien lørdag.

– Dette var fantastisk; hver av disse kvinnene har sin egen styrke. Det er noen flotte, sterke kvinner som har tatt styring selv, sier Halvorsen til NTB.

Særlig inntrykk gjorde den unge jemenittiske aktivisten Tawakul Karman, som Halvorsen selv har møtt.

– Hun er en kvinne midt i kampen, og hun har en veldig smittende personlighet, sier hun.

Halvorsen mener årets fredspris ikke er en kvinnepris, men sier den likevel er inspirerende for kvinner. Hun tror fredsprisen vil ha stor betydning i verden.

– Disse kvinnene taler på vegne av kvinner som blir undertrykket i verden. De belyser temaer som voldtekt i krig og overgrep på sivilbefolkninger. Samtidig er det flott hvilken styrke de viser sammen, og de synliggjør hvor mange tøffe kvinner det er som står opp i konflikter. Det er til stor inspirasjon, sier Halvorsen.

– Les også: Dette er fredsprisvinnerne

Et stort øyeblikk, sier Odd Einar Dørum (V) om fredsprisseremonien lørdag.

– Denne unge kvinnen fra Jemen holdt en kampanjetale med stor styrke. Hun har jo stått oppe i striden og vist at man kan kjempe med fredelige midler, sa Dørum.

Han syntes det var flott å være til stede og høre historiene til de tre kvinnene i Oslo rådhus lørdag.

– Det var veldig sterkt, og det rører veldig, sa han.

– Les også: Audiens på slottet

Tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy syntes fredsprisseremonien lørdag var fantastisk, og hun sier hun kommer spesielt til å huske styrken de tre prisvinnerne utstrålte.

– Dette var en fantastisk opplevelse og veldig inspirerende. Det er interessant å se sammenhengen mellom det de ulike vinnerne representerer, sa en begeistret Bjørnøy etter seremonien lørdag.

– Disse kvinnene viser en veldig drivkraft, og jeg kommer til å huske den styrken de viser og hvordan dette kommer fram i utstrålingen deres, sier hun videre.

Bjørnøy mener kvinnene kommer med et svært viktig budskap.

– Det er en sterk oppfordring til å la kvinner høres mer, sier hun.

Den jemenittiske aktivisten Tawakul Karman sa i sin tale at kanskje hun drømte for mye. Det var ikke Bjørnøy enig i.

– Vi drømmer ikke for mye. Jeg synes vi bør følge oppfordringen om å drømme mer, sa hun.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse