JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hyllet fra morgen til kveld

De tre fredsprisvinnerne har hatt et hektisk program hele nobeldagen.

Allerede lørdag formiddag ble de mottatt av 200 nysgjerrige barn med et rungende «We love you» da de ankom Nobels Fredssenter sammen med kronprinsesse Mette-Marit og Oslo-ordfører Fabian Stang.

– Barn vil alltid spørre oss hva vi har gjort for å endre på situasjonen. I stedet for å dø uten å ha prøvd å gjøre noe, bestemte jeg meg for at jeg ville prøve å gjøre en forskjell, sa Leymah Gbowee under arrangementet til Redd Barna.

Ellen Johnson-Sirleaf hadde med seg sønnen da fredsprisvinnerne ble tatt imot til audiens på slottet, før de hastet videre til seremonien.

– Les også: Femretters i celebert selskap

Mange av de mange prominente gjestene i rådhussalen lot seg gripe av den jemenittiske aktivisten og tidligere journalisten Tawakul Karmans flammende tale om fred mellom nasjoner under utdelingsseremonien. Hun får årets fredspris fordi hun uredd og tross fengsling for sine politiske aktiviteter har fortsatt å lede det jemenittiske folk i oppstandelsen mot regimet til president Ali Abdullah Saleh fra «Forandringens plass» i sentrum av hovedstaden Sana.

– Det var et veldig sterkt vitnesbyrd om kvinners kamp og ikke-voldelig kamp for fred. Det var også et veldig sterkt angrep på diktaturene i Midtøsten, som forhåpentlig står for fall, sa statsråd og SV-nestleder Audun Lysbakken etter Nobel-seremonien.

Han sier han ble rørt av det han kaller en sterk stund under prisoverrekkelsen.

– Det viste hvor utrolig viktig det er at kvinner er en del av fredsprosessen, sa Lysbakken.

– Les også: Nobelgjestene grepet av talene

Karmans tale satte punktum for seremonien hvor også Leymah Gbowee, kvinnen som tvang de daværende makthaverne i Liberia til forhandlingsbordet med opprørsgeriljaen, og symbolet på at kvinnebevegelsens kamp vant fram, Liberias demokratisk valgte president, Ellen Johnson-Sirleaf, ga sine vitnesbyrd.

– Alle med empati for barn og kvinner som blir mishandlet og drept, alle med tro på at det finnes en fremtid uten vold og krig, hyller dere i dag i respekt for den vilje til handling som dere representerer, sa Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland.

Han minnet om at kvinner gjennom historien har vært sivile ofre i menns krig, de har vært utsatt for systematisk voldtekt, de har vært undertrykt og uten fulle borgerrettigheter. Men først og fremst var talen en feiring av at kvinners innsats for fred er blitt mer synlig, og at årets vinnere har banet vei for dette.

– Kvinner er heldigvis ikke bare ofre. Noen handler. Tre av disse får i dag Nobels fredspris, sa han.

– Les også: Flott markering av prisvinnerne

Lørdag kveld ble de tre fredsprisvinnerne hyllet av folket fra balkongen på Grand Hotel. Der møtte over 2.000 personer de tre vinnerne med afrikanske rytmer, sang og jubel.

– Disse tre vinnere er veldig viktige, og årets pris motiverer og inspirerer fredsarbeidere over hele verden. De viser at det umulige er mulig, og at enkeltpersoner kan gjøre en forskjell der du ikke trodde det var mulig, sa Hedda Langemyr fra Norges fredsråd til NTB.

De tre prisvinnerne sto ute på balkongen i flere minutter og mottok hyllesten fra folket. Etter å ha møtt fakkeltoget fra balkongen var det klart for nobelbanketten, der også kongeparet og kronprinsparet var til stede. Banketten ble avsluttet med dans, noe som også markerte avslutningen på den tettpakkede maratondagen for prisvinnerne. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse