JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil gi Norge nøkkelrolle i Liberia

Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf vil adoptere den norske modellen for forvaltning av oljeressursene.

Den liberiske presidenten kom med en bred invitasjon til norsk næringsliv til å investere i Liberia. Økonomisk vekst er avgjørende for gjenoppbyggingen av det borgerkrigsherjede landet, påpekte hun under et arrangementet i regi av Flyktninghjelpen søndag ettermiddag.

Hun har dessuten stor tro på at det er store petroleumsforekomster på liberisk sokkel og framhever den norske modellen for hvordan oljeformuen er skapt og forvaltet på som et eksempel til etterfølgelse. Spesielt svært streng skattlegging av oljeselskaper på norsk sokkel har satt myndighetene i stand til å bygge den norske velferdsstaten og samtidig ha penger på bok i Staten pensjonsfond utland.

– Norge har gjort oljen til en velsignelse istedenfor forbannelse ved måten dere forvalter ressursene på og fordi dere har evnet å sette av penger til senere. Liberia må nok i en periode bruke en god del av inntektene til å gjenoppbygge institusjoner og infrastruktur, men den norske modellen er noe jeg ønsker å adoptere til Liberia, sa Johnson-Sirleaf på en pressekonferanse etter arrangementet.

– Les også: Hyllet fra morgen til kveld

Hun sikter til fenomenet som gjennom historien flere ganger har rammet land med store inntekter fra naturressurser, men som ikke har klart å utnytte formuen til å bedre situasjonen for sine borgere eller skape økonomisk vekst. Snarere tvert imot har det vist seg at stor ressursrikdom har bidratt til forsterke og befeste eksisterende problemer.

– Norge kan hjelpe med å bygge et rammeverk som sørger for at Liberia får beholde mesteparten av inntektene når de store, utenlandske selskapene rykker inn. Det er det Norge har gjort og som er grunnen til at folket får de største inntektene fra oljen, sier leder Erna Solberg i Høyre.

Hun møtte den liberiske presidenten da hun nylig besøkte det vestafrikanske landet sammen med Flyktninghjelpen. Solberg påpeker dessuten behovet for utdanning og kompetansebygging på områder hvor Liberia i dag stiller svakt.

– Dessuten er regional fred avgjørende også for Liberia. Vi har sett hvor lett konflikter i et land smitter til andre, sier hun.

– Les også: Nobelgjestene grepet av talene

Så langt har ikke den nokså beskjedne letevirksomheten utenfor kysten gitt funn av olje eller gass, men det er stor tro både hos myndighetene og blant oljeselskapene på at det vil bli funnet olje før eller siden. Johnson-Sirleaf påpeker blant annet at seismikkdata sterkt peker i den retning.

Direktør Tim Dodson for Statoils letevirksomhet bekrefter overfor NTB at det norske selskapet ser på Liberia som svært attraktivt

– Vi har vist interesse for Liberia i flere år allerede og håper å være med på å konkurrere om flere blokker når fjerde konsesjonsrunde ventelig lyses ut neste år, sier han.

Dodson medgir at det byr på helt spesielle utfordringer å drive oljeutvinning i et land hvor det økonomiske og politiske systemet har store mangler, og hvor det er utbredt korrupsjon. Han påpeker imidlertid at myndighetene har sluttet seg til Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) og har tatt initiativ for å bekjempe korrupsjon. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse