JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nei til tidlig ultralyd

Ultralyd tidlig i svangerskapet bør ikke tilbys som en rutinekontroll, mener flertallet i Bioteknologinemnda.

Nemnda vil imidlertid ikke forby noen å få fosteret undersøkt.

Dermed falt nemnda ned på en annen avgjørelse enn Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten, som med et knapt flertall gikk inn for å tilby gravide ultralyd i tolvte svangerskapsuke.

Den regjeringsoppnevnte Bioteknologinemnda går enstemmig imot forslaget om at gravide kvinner rutinemessig skal kalles inn til ultralydundersøkelse tidlig i svangerskapet (uke elleve-tretten) på linje med dagens tilbud i 18. uke.

– Vi vil ikke at gravide skal oppleve en forventning fra helsemyndighetene om å ta en slik tidlig ultralydtest som blant annet kan påvise Downs syndrom. Tvert imot er dette noe man bør tenke nøye over om man ønsker, sier Berge Solberg, medlem av Bioteknologinemnda og professor i medisinsk etikk ved NTNU.

Bioteknologinemnda peker på at det ikke er påvist noen klar helsegevinst for foster og mor ved rutinemessig tidlig ultralyd og at begrunnelsen for forslag om rutinemessig tidlig ultralyd er uklar.

– Les også: Uenighet om tidlig ultralyd

Et flertall - ti mot sju stemmer - i nemnda mener samtidig at det bør bli tillatt med tidlig ultralydundersøkelse i kombinasjon med blodprøve (KUB) for å påvise Downs syndrom og andre kromosomavvik for alle kvinner som ønsker det. Nemnda anbefaler at det kreves egenandel for slike tester. Flertallet går inn for å fjerne dagens aldersgrense på 38 år som vilkår for å få slik fosterdiagnostikk.

Mindretallet i Bioteknologinemnda mener at KUB-testen kun skal tilbys ut fra medisinske kriterier. Nemndleder Lars Ødegård tilhører mindretallet.

– Jeg synes det er synd at flertallet i Bioteknologinemnda vil tillate fosterdiagnostikk uten medisinsk indikasjon. Men jeg er veldig glad for at vi er enige om at helsevesenet ikke bør legge opp til noen rutineundersøkelse og at det skal være en egenandel, sier Ødegård.

– Les også: Ap trosser faglige råd

Blant partiene på Stortinget utgjør Ap og Frp et flertall for tidlig ultralyd. Høyre og KrF er imot.

I Sp og SV er meningene delte, og de to regjeringspartiene sitter foreløpig på gjerdet.

– Vårt utgangspunkt har vært at det er feil ressursbruk, men vi vil ta en ny diskusjon i partiet etter dette, sa Senterpartiets parlamentariske leder, Trygve Slagsvold Vedum, til NTB da det nasjonale rådets syn i saken ble kjent.

I SV har saken vært oppe til diskusjon i partiets organer flere ganger.

– Landsstyret i SV skal ta stilling til saken. Konklusjonen er ikke gitt, uttalte partiets helsepolitiske talsmann, Geir-Ketil Hansen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse