JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Jeg er fornøyd

Det var en fornøyd statsminister Jens Stoltenberg som takket av med sitt foreløpig siste statsbudsjett i dag.

Avtroppende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer Solberg-regjeringen mot å bruke mer oljepenger enn det de rødgrønne legger opp til i sitt siste budsjett.

Han rister bare på hodet av spekulasjoner i mediene om at det er mulig å bruke kanskje 15-20 milliarder kroner mer og likevel holde seg innenfor handlingsregelen, i det minste formelt.

– Det å snakke om slike beløp, er å endre innretningen på hele budsjettet. Det er noe helt annet enn en justering. Med tall i denne størrelsesordenen betyr det at man flytter foten over til gasspedalen, sier statsministeren.

Han advarer den påtroppende regjeringen mot å øke oljeavhengigheten.

– Her må man være varsom. I et budsjett på over 1.000 milliarder kroner er det fullt mulig å gjøre omdisponeringer. Men økt pengebruk fører til økt kostnadspress. Det bør vi unngå, slik den økonomiske situasjonen i verden er nå, sier Stoltenberg.

– Les også: Her er brevet til kongen

Statsministeren sier at Ap vil føre en konstruktiv opposisjonspolitikk i Stortinget. Han utelukker ingen samarbeidsmuligheter.

– Vår dør står åpen, sa han mandag etter å ha vært på Slottet for å levere kongen regjeringens avskjedssøknad.

Han finner det mest naturlig å videreføre samarbeidet med Sp og SV etter åtte år i regjering, men utelukker ikke sakssamarbeid med både KrF og Venstre. Han erkjenner imidlertid at de to små partiene har en samarbeidsavtale med de nye regjeringspartiene.

– Ap skal ikke tvinge seg inn i denne avtalen, men jeg mener stadig at de to kan oppnå mer i samarbeid med oss enn med Høyre og Frp, sa Stoltenberg under en avsluttende pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien bak Slottet.

Litt laber stemning og et begrenset frammøte viste at den rødgrønne regjeringen allerede har mistet interesse og er på vei ut av medienes søkelys.

– Les også: Her søker Jens avskjed

Stoltenberg karakteriserte dagen som «viktig, verdig og vemodig».

Viktig fordi han hadde lagt fram sitt siste forslag til statsbudsjett, vemodig fordi han som statsminister nå avslutter en åtte år lang epoke i norsk politikk. Og verdig med henvisning til hvordan regjeringsskiftet finner sted.

– Det er høytid når en regjering går av og en ny kommer inn, og en viktig del av vårt demokrati. Det er fint at det skjer på en ryddig og verdig måte, slik det gjør nå, sa han.

Jens Stoltenberg fortsetter som statsminister og leder for et forretningsministerium inntil skiftet finner sted onsdag. Da vil Erna Solberg underrette kongen om at oppdraget er utført og at regjeringslisten er klar.

– Les også: Sa ja til Kongen

Stoltenberg ramset opp en lang rekke saker, der de rødgrønne etter hans mening har gjort det norske samfunnet bedre i løpet av de siste åtte årene. De frammøte journalistene fikk et hefte med en oversikt over de 100 viktigste sakene til den rødgrønne regjeringen.

– Norge er et bedre land å leve i nå enn i 2005, med langt mindre forskjeller enn mange andre land, konkluderte Stoltenberg.

Han frykter at den nye regjeringen vil reversere framskrittene som er gjort i arbeidet med å gjøre Norge til et mer rettferdig og mangfoldig land.

– Sterke krefter ønsker større forskjeller. Se bare på Sverige. I 2005 var graden av ulikhet mellom svenskene liten. Nå er de blant de OECD-landene der det er størst ulikhet mellom folk, sa han.

Blant resultatene han framhevet av den rødgrønne politikken var mer rettferdighet, mer mangfold, lav arbeidsledighet, full barnehagedekning, utvidet pappaperm, rett for homofile til å gifte seg, kulturløftet og betydelig klimapolitiske framskritt. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse