JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stadig flere i jobb

Neste år vil det være 40.000 flere i jobb her i landet enn i år.

I 2013 stiger antall sysselsatte med ytterligere 5.000, viser nye prognoser fra Nav.

Mange av de nye jobbene vil komme innen helse, pleie og omsorg, bygg/anlegg og den delen av industrien som leverer varer og tjenester til oljesektoren.

– Les også: Utlendingene tar over

Men selv om rekordmange vil være i arbeid neste år, vil det bli om lag 5 000 flere arbeidsledige i løpet av neste år.

Årsaken er at Nav også venter at vil komme mange polakker, litauere og svensker til Norge, og høy arbeidsinnvandring fører til befolkningsvekst.

– Da blir det flere mennesker til å fylle de ledige jobbene, og derfor går ikke ledigheten ned i takt med antall nye jobber, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i Nav.

Mangel på arbeidskraft

Men han påpeker at det er viktig å være oppmerksom på at det fortsatt er mangel på arbeidskraft her i landet.

– Uten arbeidsinnvandring ville ikke arbeidsmarkedet fungert så godt som det gjør i Norge i dag. Arbeidsinnvandrerne bidrar til å løse flaskehalser på arbeidsmarkedet. Som en følge av det skapes det også nye jobber, fastslår Nav-direktøren.

Nav venter at det vil bli 70.000 ledige til neste år og 65.000 i 2013. Det tilsvarer en arbeidsledighet på 2,7 prosent i 2012 og 2,4 prosent i 2013.

Utsatt industri

Det er flest industriansatte som mister jobben. Også innenfor reiseliv og transport går det trått, hovedsakelig på grunn av de dårlige tidene utenfor landets grenser.

– Det er nok særlig i tradisjonell industri vi vil se at veksten stanser litt opp, og som kan få noen utfordringer, sier Lystad.

Fellesforbundet har nå 2.500 arbeidsledige medlemmer, og 800 er permittert i norsk industri.

– Les også: Flere i jobb

Selv med svært lav vekst i Europa vil altså arbeidsledigheten i Norge fortsette å være lav.

Men Lystad understreker at Navs prognoser forutsetter at krisen i Europa ikke utvikler seg til en bankkrise.

– Hvis det skjer, vil det bli mange flere arbeidsledige i Norge. Situasjonen i Europa er usikker, og det fører også til større usikkerhet når man skal lage prognoser for utviklingen på arbeidsmarkedet, sier Lystad. (ANB)

Annonse
Annonse