JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svensk industriavtale i havn

Tre prosent lønnsvekst i løpet av en avtaleperiode på 14 måneder ble sluttresultatet i lønnsoppgjøret i svensk industri.

einar.fjellvik@lomedia.no

Klokka fem mandag morgen, tolv dager etter at den gamle avtalen utløp, kom partene til enighet.

– Alle forbundene kom i mål og vi er fornøyde med at det blir reallønnsøkning og at industrien beholder sin konkurranseevne, sa Per-Olof Sjöö, leder for fagforbundet GS på en pressekonferanse mandag.

Krevde 3,7 prosent

De tre involverte LO-forbundene – GS, Livs og IF Metall – krevde opprinnelig 3,7 % lønnsvekst i løpet av 12 måneder. Under meklingen i slutten av november ble et tilbud om 2,6 % over 13 måneder avslått. I de fortsatte forhandlingene greide man å presse lønnstilbudet opp til 3,0 % over 14 måneder.

Det resultatet som nå er forhandlet fram er en økonomisk ramme som skal dekke både garanterte lønnstillegg og en pott til lokale forhandlinger.

På gårsdagens pressekonferanse la IF Metalls Stefan Löfven stor vekt på at den rammen industriforbundene har forhandlet seg fram til må bli normen også i de øvrige lønnsoppgjørene.

– Det hadde vært fint om dette også kunne bli normen for administrerende direktører og bedriftsledere, la han til.

Større lønnsforskjeller

Også minstelønnssatsene skal heves med tre prosent, og det er en viss frykt for at bruken av prosenttillegg her vil føre til økte lønnsforskjeller mellom de som går på minstelønn og de som har store lokale tillegg.

– Forskjellene kan øke. Om det skjer beror på de lokale forhandlingene, men dette var det vi maktet å få til denne gangen, sa IF Metalls leder, Stefan Löfven på gårsdagens pressekonferanse.

Regler for lokale forhandlinger på gang

Den nye avtalen har bare bestemmelser om lønnsreguleringer, men partene har nedsatt flere arbeidsgrupper, blant annet en som skal utrede nye regler for lokale lønnsforhandlinger. Både fagforbundene og arbeidsgiverne i industrien er opptatt av at disse må bli normgivende også for det øvrige arbeidslivet.

– Hvis ikke dette blir normgivende, kommer hele systemet for lønnsdannelse til å bryte sammen, advarte Stefan Löfven i går.

LO krever mer

De tre industriforbundene som nå er i havn med sine lønnsforhandlinger hadde i utgangspunktet nektet å være en del av LO-familiens samordnede krav i dette lønnsoppgjøret. Ifølge LO-Tidningen har LOs styre anbefalt at de tre forbundene undertegnet avtalen som nå er forhandlet fram, men LO understreker samtidig at de øvrige forbundenes krav om en økonomisk ramme på 3,5 % og 100 kroner i måneden ekstra til de lavest lønte står fast.

Annonse

Flere saker

Annonse