JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre knuser Frp

Høyre går rett til himmels, mens Frp er i fritt fall. Hver fjerde Frp-velger har gått til nettopp Høyre.

kjell.werner@anb.no

bjorn.erik.dahl@anb.no

Høyre går fram 3,5 prosentpoeng til 30 prosent oppslutning, mens Frp går tilbake 3,9 prosentpoeng til 13,9 prosent oppslutning. Ap går noe fram og ligger fortsatt høyt med 33,6 prosent av velgermassen, mens Venstre går mest tilbake av småpartiene. Det viser Opinions stortingsmåling for desember, som er utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Framgangen kommer av at det norske folk er enig i vårt fokus når det nå er vanskelige økonomiske tider rundt oss. Det handler om å sikre konkurranseevnen, og å styrke satsingen på kompetanse og kunnskap, sier Høyres leder Erna Solberg til ANB.

– Les også: Høyre er landets største parti

– Er det slik at velgerne søker mot de såkalt ansvarlige partiene Høyre og Ap i krisetider?

– Vi ønsker i alle fall å tenke langsiktig. Vi er tydelige på at vi vil prioritere det viktigste først, og at vi må gjøre velferden bærekraftig på lang sikt. Folk kjenner seg igjen i de utfordringene vi peker på, tror Solberg.

Frp-leder Siv Jensen trøster seg med at partiet fortsatt er klart tredje størst.

– Det har vært en korreksjon etter mye negativ oppmerksomhet. Når vi får fokus tilbake på våre politiske løsninger, så har vi verdens beste utgangspunkt for neste år, sier Jensen.

– Det kan bare bli bedre enn det er nå?

– Det kan i grunnen det. Jeg mener uansett at velgerne skal stille krav til sine politikere og partier. Men etter alt vi har vært gjennom, er min mening at vi har stått situasjonen rimelig bra av, konstaterer Frp-lederen.

– Les også: Frp fram på måling

Valgforsker Bernt Aardal mener denne målingen bekrefter en trend der Høyre blir større og Frp blir mindre.

– Vi har sett andre målinger i desember som har vist noe av det samme, men her er utslagene for Høyre og Frp godt utenfor feilmarginene, sier Aardal til ANB.

Han påpeker at Høyre ikke bare styrker stillingen, men også har en suverent høy velgerlojalitet. 88 prosent av velgerne fra stortingsvalget holder fast ved partiet.

– Når Høyre holder på tidligere velgere og samtidig stjeler fra andre partier, skal det ikke mye til før de er på 30-tallet i oppslutning, sier Aardal.

Han tror turbulensen i Frp i det siste kan ha skadet partiet, men understreker at det svinger mye opp og ned for partiet på målingene.

– Les også: Ny toppnotering for Høyre

Partiene som sliter med velgerlojaliteten er spesielt SV (47 prosent), Sp (49 prosent) og Frp (52 prosent). Hver fjerde SV-velger har gått til Ap, mens hver fjerde Frp-velger har gått til Høyre.

– Vi har over tid sett en samling rundt de to tradisjonelt største partiene, sier Aardal, som ikke utelukker at krisetider ute i verden forsterker denne tendensen.

Når det gjelder stortingsvalget i 2013 tror Aardal at sentrumspartiene lettere kan lokkes med i en regjering der Høyre er langt sterkere enn Frp.

– Men hvis Frp skulle falle for langt tilbake, ja da vil også kravet om å kjøre hardt på enkelte saker komme sterkere. Dette kan skremme bort andre partier, mener valgforskeren.

En helt ny tendens på denne målingen er dessuten at 17 prosent av Sp-velgerne, som tradisjonelt står langt fra Høyre, går nettopp dit. Akkurat dette utslaget kommer Bernt Aardal til å følge nøye med på i kommende målinger.

Tallenes tale

Opinions måling er tatt opp i perioden 4. til 11. desember. Tusen personer er spurt på telefon om hva de ville ha stemt dersom det var stortingsvalg i morgen. 73 prosent angir partipreferanse som fordeler seg slik (endring fra november i parentes):

Ap ... 33,6 prosent (fram 1,6)

SV ... 4,6 prosent (som sist)

Sp ... 4,1 prosent (tilbake 0,4)

Høyre ... 30,0 prosent (fram 3,5)

Frp ... 13,9 prosent (tilbake 3,9)

KrF ... 5,4 prosent (fram 0,2)

Venstre ... 4,9 prosent (tilbake 1,8)

Rødt ... 1,6 prosent (som sist)

Andre ... 1,8 prosent (fram 0,6) (ANB)

Annonse
Annonse