JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Årets viktigste julebord

Ifølge næringsminister Trond Giske skjer årets viktigste julebord i kveld.

torgny.hasaas@lomedia.no

Og da snakker han ikke om julebordet på Theatercaféen med St. Hallvardsguttene eller for den saks skyld LO Medias julebord på Olympen restaurant.

Nei, Giske mener at årets viktigste julebord foregår i Nydalen der LOs og NHOs topper møtes til julebord i det som kalles Hovedorganisasjonenes Fellestiltak.

I dag innledet næringsministeren på LO og NHOs felleskonferanse. I kveld møtes LO- og NHO-toppene til felles julebord.

Lavt konfliktnivå

– Mener du at dette er årets viktigste julebord?

– Selvfølgelig. Her møtes toppene i arbeidslivet ikke bar til formelle, men også i løse former. Dette bygger tillit og gjør det lettere å finne gode løsninger. Her finner vi nøkkelen til den forhandlingsviljen vi har i det norske arbeidslivet, svarer Trond Giske på LO-Aktuelts spørsmål.

– Dette legger grunnen til det lave konfliktnivået i arbeidslivet som igjen fører til at vi kan gjennomføre store reformer i tide uten for mye støy. Dette gjør at vi kan ligge i forkant av utviklingen, mener næringsministeren.

Det var i sin innledning til konferansen at Giske dro opp «julebordsperspektivet». Han ba om hjelp fra forsamlingen for å kommunisere at «vi er ikke usårbare», den europeiske krisa kommer til å påvirke også norsk økonomi.

Et ferskt eksempel er nedleggelsen av Follum fabrikker hvor 140 års industrihistorie forsvant.

Seks råd

Giske var også opptatt av hvordan oljeformuen vår er med på å på virke kommende generasjoner.

– Det er ikke lenge før oljefondet er på 5000 milliarder kroner. Det betyr at vi har én million kroner per nordmann. Hvordan skal vi kommunisere i framtida at vi er nødt til å betale skatter og øke produktiviteten, at det ikke bare er å ta millionen å bruke den, spurte Giske.

Han dro opp perspektivene fra andre land med tilsvarende rikdommer som fikk en lat befolkning og et land hvor produktiviteten stupte.

Etter Giske la forskerne Kåre Hagen i IRIS og Tone Merethe Berg Aasen fra NTNU fram «Håndbok i medarbeiderdrevet innovasjon» . Den avsluttes med seks råd om hvordan bedriften kan legge til rette for å utnytte den enkelte medarbeiders evner og ideer bedre.

LO-Aktuelt kommer over jul tilbake med en bredere presentasjon av håndboka .

Annonse
Annonse