JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enorm lagringskapasitet

I den norske delen av Nordsjøen er det mulig å lage 72 gigatonn CO2, anslår Oljedirektoratet.

Det tilsvarer mer enn 1.400 års CO2-utslipp i Norge.

Tirsdag presenterte Oljedirektoratet et nytt atlas for CO2-lagring i den norske delen av Nordsjøen. På oppdrag fra Olje- og energidepartementet har en arbeidsgruppe undersøkt og vurdert mulighetene for langtidslagring av CO2 i Nordsjøen.

– Vi har plass til både Norges og Europas samlede CO2-utslipp over mange år, sier prosjektleder Eva Halland i Oljedirektoratet til NTB.

– Les også: Hemmelig gasskraftavtale sikret strøm

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) karakteriserer kartleggingen som «banebrytende». Han tror at CO2-atlaset vil høste internasjonal oppmerksomhet.

– Det er liten hjelp i å fange CO2 hvis vi ikke har et forsvarlig sted å lagre den. En forutsetning for at karbonfangst og -lagring tas i bruk som klimatiltak, er at vi finner gode og trygge områder for lagring. CO2-lagringsatlaset er et viktig ledd i dette arbeidet, sier Ola Borten Moe.

– Les også: Industrien krever CO2-støtte

CO2-atlaset graderer den tekniske modenheten for de mange og store potensielle lagringsplassene i Nordsjøen. 21 geologiske formasjoner er kartlagt og rangert i atlaset.

Den øverste rankingen som får karakteristikken «effektiv og trygg» lagringsplass, kan romme 1,1 gigatonn CO2 (1.100 millioner tonn)

– I disse områdene er det helt sikkert og avklart at det er mulig å lagre CO2. Det er bare å sette i gang. Dette tilsvarer de samlede norske CO2-utslippene i rundt 20 år, sier Halland.

I tillegg har prosjektgruppen kartlagt lagringsmuligheter for ytterligere 67 gigatonn i områder som regnes som veldig sikre, men der det kanskje må bores en brønn eller to for å få en helt sikker avklaring av reservoaret. Ytterligere 4 gigatonn kan lagres i det Oljedirektoratet karakteriserer som teoretiske volumer.

– Les også: Vil ha gass på tanken

Den aller største potensielle CO2-lagringsplassen er den kystnære og komplekse Utsira/Skade. Oljedirektoratet anslår at den har en kapasitet på nesten 16 milliarder tonn.

Utsira-formasjonen har siden midten av 90-tallet blitt benyttet for CO2-injisering fra Sleipner vestfeltet. Sleipner-gassen inneholder tre ganger så mye CO2 som salgsspesifikasjonene i Europa tillater. CO2-avgiften som ble innført i 1991 gjør det lønnsomt for Statoil å skille ut og lagre CO2 i Utsira-formasjonen. Selskapet gjør det samme med gassen fra Snøhvit-feltet utenfor Finnmark.

Lenger sør og øst i Nordsjøen finner vi Bryne-Sandnes-formasjonene som er et såkalt saltvannsreservoar. Her lyder anslagene på 13,6 milliarder tonn.

– Les også: Klimaforslag i det blå

Oljedirektoratet vil bruke atlaset i forbindelse med utlysning og søknader om lagring av CO2. Tidligere i høst ble fem områder nominert som egnet til CO2-lagring. Målsettingen var å gi industrien tilgang til lagringsalternativer for framtidig lagring av CO2 fra Mongstad-anlegget i Hordaland.

– Det var fire-fem selskaper som meldte sin interesse i denne utlysningen. Det viser at det er en interesse for disse lagringsmulighetene, sier Halland til NTB. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse