JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PÅ BEINA IGJEN: I dag er Svein Åge Samuelsen aktiv som 1. nestleder i LO i Trondheim. – Jeg føler veldig sterkt at LO-familien i Trondheim har stilt opp for meg, sier han.

PÅ BEINA IGJEN: I dag er Svein Åge Samuelsen aktiv som 1. nestleder i LO i Trondheim. – Jeg føler veldig sterkt at LO-familien i Trondheim har stilt opp for meg, sier han.

Siri Hardeland

Tillitsvalgt – til du stuper?

I 25 år hadde Svein Åge Samuelsen jobbet tidlig og sent for å bistå sine medlemmer gjennom lønnsforhandlinger, omorganiseringer, nedbemanninger og outsourcinger. Så gikk det i svart.


09.09.2014
12:00
21.08.2023 17:14

ragnhild@lomedia.no

— Jeg hadde gått på et minimum i sikkert ett år.

Svein Åge Samuelsen sitter på et møterom i Folkets Hus i Trondheim og minnes hvordan livet var i januar 2011.

Bak seg hadde han 25 års fartstid som tillitsvalgt. Han hadde vært igjennom det meste en klubbleder må være forberedt på — omstilling, utskilling, oppkjøp, outsourcing, insourcing og nedbemanning. Hele 2000-tallet hadde vært en kontinuerlig endringsprosess, og Svein Åge hadde vært de fagorganisertes mann, fra starten i Telenor bedrift, via Bravida og Umoe IKT og fram til han nå satt som klubbleder i Atea.

— I perioder var jeg på jobb 24 timer i døgnet. Selv når jeg sov, jobbet hjernen.

Svein Åge følte seg sliten. Utrolig sliten. Kroppen forsøkte å si ifra. Det var dager han måtte gå hjem på grunn av hodepine eller kvalme. Klubblederen gikk hjem og sov, men dro på jobb dagen etter.

Han kunne sette seg ned foran pc-en for å skrive et innlegg, for så å komme til seg selv igjen noen timer senere. Word-dokumentet var like tomt. Han hadde ikke fått skrevet en eneste, ny setning.

«Du ser sliten ut. Er du syk?» kunne folk spørre. «Ja, jeg er litt sliten», svarte Svein Åge. Men så sa de: «Stå på! Ikke gi deg! Vi trenger deg.»

— Jeg hadde vært klubbleder i 20 år. Jeg hadde alltid vært den store og sterke, den som skulle fikse alt. Det var en del av min identitet.

Så, en januardag for tre år siden, ble han innkalt til et møte med ledelsen. Det ble ikke noe møte av det gode slaget. Han forlot møtelokalet — sint, frustrert, nedverdiget, men aller mest fullstendig tappet for krefter.

— Der og da tenkte jeg: «Dette makter jeg ikke». Jeg var innstilt på å slutte, aldri komme tilbake.

Svein Åge dro rett til fastlegen, fikk en sykemelding, og med sykemeldingen i hånda reiste han tilbake til jobben. Der ringte han direktøren og ba ham komme ut på parkeringsplassen for å motta skjemaet. Å gå inn dørene på jobben kjentes med ett umulig.

— Deretter dro jeg hjem og sov i fjorten dager.

Tøff hverdag

«Etter mange år som sentral tillitsvalgt merker man at slitasjen kommer. Hva kan vi gjøre for de som sliter, og selv møter veggen i jobben for å hjelpe andre?»

Det var Per Syversen, mangeårig klubbleder i Aftenposten grafiske klubb, som stilte dette spørsmålet i LO-Aktuelt nylig. I et debattinnlegg beskriver han et arbeidsliv som har blitt stadig tøffere, der innsparing, omorganisering og nedbemanning er en del av hverdagen, og der motparten på den andre siden av bordet ikke er eiere, men innhentet ekspertise.

Selv har Syversen vært med på sju nedbemanningsrunder og vet hvor tøft det kan være. Telefonen ringer til alle døgnets tider — på kvelder, i helger og ferier. De som rammes er ikke bare kolleger, men venner, og de kommer med sin fortvilelse og sin harme. I Syversens tilfelle kostet engasjementet ham samboerskapet.

— Jeg fikk høre at jeg var fysisk tilstede, men ikke mentalt. Uten gode kompiser som tok vare på meg, hadde det gått gærent, forteller han.

Syversen er bekymret for en utvikling der man må være «supermann» for å fungere som tillitsvalgt og frykter at det vil bli vanskelig å få gode tillitsvalgte i framtida.

— Dette handler om framtida til forbundene. Vi må ta vare på de som er ressurser, og sørge for at de ikke knekker nakken, sier han.

Noen å snakke med

Syversens fagfelle Terje Fjellum, fra Fellesforbundets forbundsstyre, kunne ikke vært mer enig.

— Dette er et område hvor fagbevegelsen har syndet stort! sier han.

For noen år tilbake var Fjellum initiativtaker til kurset «Hvem er tillitsvalgt for den tillitsvalgte?», et kurs som ble tilbudt Fellesforbundets medlemmer. Ideen til kurset fikk han på et arbeidsmiljøkurs der en psykolog fra Arbeidstilsynet deltok. Det var i pausen at psykologen stilte spørsmålet: «Hva gjør dere for å debriefe tillitsvalgte?»

— Jeg måtte jo si at det ikke var noe vi hadde rutine for, forteller Fjellum.

Dermed var ideen født. Terje Fjellum og noen forbundsfeller gikk sammen om å arrangere kurset hvor formålet var å danne en nettverksgruppe — et forum for å diskutere vanskelige situasjoner i fortrolighet. Fjellum har selv gode erfaringer med en slik «debriefingsgruppe». I flere år har han vært del av en firergruppe bestående av tillitsvalgte på ulike nivåer.

— Når en er tillitsvalgt, kommer en av og til opp i ekstremt vanskelige saker. Da kan det være godt å ha noen utenfor sitt eget miljø, som en kan lufte tanker med og få innspill fra. Og når du selv har fått juling, kan det være fint å ha noen å slikke sårene sammen med, påpeker han.

Fjellum mener også at tillitsmannsskoleringen burde forberede nye tillitsvalgte bedre på hva slags situasjoner man kan komme opp i, og hvordan en da kan reagere.

— Tillitsvalgte skal liksom være «tøffe i trynet». Men vi er bare vanlige mennesker, og vi må være åpne på at vi kan reagere forskjellig.

Gode kamerater

Mange tillitsvalgte som har vært med en stund, har sett én eller flere fagforeningskamerater bukke under for stort arbeidspress og tøffe prosesser. Leder for LOs organisasjonsavdeling, Ståle Dokken, mener dette er et tema som fortjener oppmerksomhet.

Han viser til at LO på begynnelsen av 2000-tallet hadde gode erfaringer med et utviklingsprogram der ansatte i hele fagbevegelsen, fra forbundsledere til kontorsekretærer, kunne delta. Deltakerne ble bedt om å ta med seg en problemstilling de slet med, og så alternerte gruppene som gode hjelpere i arbeidet med den enkeltes problemstillinger

— Mange ga utrykk for at de virkelig fikk god hjelp gjennom disse programmene, minnes Dokken.

Er det et behov for å jobbe mer systematisk med veiledning av tillitsvalgte?

— Ja, det tror jeg nok. Også tillitsvalgte trenger noen de kan lufte problemer med i fortrolighet.

Å bygge et godt apparat rundt de tillitsvalgte er noe det bør jobbes med både i de lokale fagforeningene og i forbundene, mener Dokken. Men det viktigste er likevel ikke å formalisere nye systemer, men å skape en støttende kultur og gode holdninger, påpeker han.

— Vi må være gode kamerater og skape aksept for at det er lov å si fra når hverdagen som tillitsvalgt blir for tøff, sier Dokken.

Den store stillheten

Svein Åge Samuelsen gikk hjem fra jobben og sov i 14 dager. Da han våknet opp, var det svart. Dødt.

— Det var ikke en kjeft som ringte. Jeg hørte ingenting… Det er da du mister identiteten din.

14 dagers sykemelding ble til én måned. Én måned ble til to. Tiden for EL & IT Forbundets landsmøte nærmet seg. «Jeg må jo dit», tenkte Svein Åge, men dro ikke. Det kom en stor blomsterbukett fra forhandlingsavdelingen på døra: «Vi savnet deg her».

— Det varmet.

En utstrakt hånd

Svein Åge Samuelsen klarte det mange ikke klarer: Med lange turer og ærlige samtaler med venner, familie og fastlege, slapp mørket gradvis taket. I september 2011 var han tilbake på jobb igjen og fortsatte som klubbleder. Våren 2013 sto han på barrikadene for tariffavtale gjennom Atea-streiken. Det ble en krevende streik som endte med tvungen lønnsnemnd og nederlag i Rikslønnsnemda.

Det den erfarne fagforeningslederen ønsker seg er en kultur der det er greit — også for tillitsvalgte — å si at det butter. I sommer fortalte han sin historie på LOs organisasjonskonferanse på Sørmarka.

— Etterpå haglet det med klemmer. Det var så mange som sa: «Jeg har selv vært der…», eller «jeg kjenner en som…» Jeg har stått på barrikadene for LO i så mange år. Så sa det pang. Det er ingenting å være flau over. Hvis ingen snakker om dette, skjer det heller ingenting, sier han.

Ba du noen gang om hjelp?

— Nei. Ikke direkte. Men når folk spurte, sa jeg jo at jeg var sliten. Det var en utstrakt hånd, ikke sant… Hvor var mitt verneombud da?

Hva kunne ha hjulpet deg den gangen i 2010?

— Hvis noen hadde lyttet og sagt: «Kanskje det du skal gjøre nå, er å roe helt ned»…

Jeg hadde alltid vært den store og sterke, den som skulle fikse alt. Det var en del av min identitet.

Svein Åge Samuelsen

IE: Tilbyr psykolog og coach

I Industri Energi har sentrale tillitsvalgte et tilbud om profesjonell hjelp når det røyner på.

Ordningen stammer fra gamle Nopef, som sammen med Kjemisk forbund ble til Industri Energi i 2006. Her var det både en forbundsleder og flere sentrale tillitsvalgte som hadde kjent på sin egen smertegrense og som mente at forbundet trengte et apparat for å ivareta tillitsvalgtes psykiske helse, forteller Asle Reime i organisasjonsavdelingen til Industri Energi.

Tjenesten gjelder ansatte i forbundet og tillitsvalgte i avdelingenes arbeidsutvalg. Her kan tillitsvalgte som føler at de trenger hjelp, få bistand fra en coach. Dersom situasjonen er mer alvorlig, tilbyr forbundet psykologhjelp. Hvilken hjelp det er behov for, vurderes i hvert enkelt tilfelle.

— Å være tillitsvalgt innebærer ofte at man må være hobbypsykolog på et ganske heftig nivå. Samtidig er man bundet av taushetsplikten. Derfor er det mange som går alene og ruger på vanskelige ting. Tillitsvalgte kan trenge en ventil, noen utenfra man kan prate åpent med. Derfor er det bra at vi har dette tilbudet, sier Reime.

Siden han begynte i forbundet for fire år siden, kjenner han til mellom 10 og 15 tillitsvalgte som har benyttet seg av tilbudet, men antallet er trolig høyere.

— Dette står ikke på hjemmesida vår, og det er jo ikke noe tillitsvalgte slår seg på brystet med. Dessverre er dette fortsatt tabubelagt i fagbevegelsen. Du vet, tillitsvalgte skal velges. Og en tillitsvalgt med problemer blir ikke valgt, sier Reime.

09.09.2014
12:00
21.08.2023 17:14



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden


Flere saker