JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Imponert minister

Et tverrfaglig utdanningsprosjekt om passivhus imponerer kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

christina.halvorsen@anb.no

Hun oppfordrer andre miljøer til å følge etter.

Osloprosjektet er et tverrfaglig utdanningssamarbeid blant skoler med tema energieffektivisering i bygg og passivhus. I dette prosjektet samarbeider Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, ingeniørutdanningen ved HiOA, Fagskolen i Oslo og Sogn videregående skole om et felles undervisningsopplegg der elevene representerer de ulike faggruppene i et reelt byggeprosjekt.

Målet er å gi elever og studenter konkret erfaring med energieffektive byggeløsninger.

– Les også: Passivhus: Hva er prisen?

Tirsdag åpnet kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) en utstilling med 12 studentprosjekter ved Arkitektur- og designhøgskolen. Utstillingen er en del av det tverrfaglige prosjektet. Arkitektstudentene har i høst deltatt på et nyetablert masterkurs i energieffektive byggmoduler, og av de 12 studentprosjektene er ett valgt ut til å bli bygget.

Kunnskapsministeren var svært imponert over det hun fikk se og høre om Osloprosjektet.

– Dette må være det ypperste av hva man kan drive med innen kunnskap og opplæring. Dette er relevant, interessant og utvikler noe som er nytt og viktig for framtiden. Dere er med på noe som både er interessant og som kan redde kloden, så dere kan jo nærmest ta juleferie med en gang, med god samvittighet, sa statsråden.

– Les også: Passivhus i vinden

Halvorsen trakk også frem viktigheten av kompetansen studentene og elevene tilegner seg med tanke på yrkesvalg og hvor viktig kunnskapen de opparbeider seg vil være for fremtidige arbeidsgivere.

Det påpekte også flere av elevene selv.

– Det vi kommer til å lære kommer til å være veldig attraktivt om noen år, sier Mark Holte ved Sogn videregående skole, der de snart skal i gang med byggingen av en brakkemodul på passivhusnivå i full målestokk.

– Dette er spennende og helt nytt. Jeg vet ikke helt hva jeg skal bli, men kanskje dette kan hjelpe meg å velge. Det er veldig greit å ha dette på cv’en, legger Sogn-elev Klaudius Natys til.

– Les også: Passivhus = utsolgt

Lavenergiprogrammet (et samarbeid mellom staten og byggenæringen) har vært pådriver for å få prosjektet i gang.

– Dette er prosjekter som er framtidsrettede, og vi håper at flere elever og studenter skal få denne muligheten i andre deler av landet, sier daglig leder i Lavenergiprogrammet, Guro Hauge.

Det stiller Kristin Halvorsen seg bak.

– Ja, flest mulig steder, vil jeg si, for dette er fremtiden. Vi ønsker hele tiden å ligge i forkant når det gjelder energieffektivisering, sier Halvorsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Annonse
Annonse