JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanningsbyrå fikk sparken

Bemanningsforetaket NST-gruppen er kastet ut fra offshorebedriften HighComp etter at fagforbundet Industri Energi avdekket grov sosial dumping.

einar.fjellvik@lomedia.no

– Vi har fått en betydelig negativ mediedekning som følge av inspeksjonen ved vår bedrift, og har derfor valgt å si opp kontrakten med NST, sier Pål Eide, daglig leder ved HighComp AS på Bokn, til NRK Haugaland.

Lovlig dumping

Det var fagforbundet Industri Energi som tidligere i høst varslet Arbeidstilsynet om grov underbetaling av innleide litauere ved bedriften. Ifølge OSA-inspektør Øyvind Hopland i Industri Energi hadde litauerne ei timelønn på fjorten kroner og trettitre øre, pluss en viss diettgodtgjøring.

Tipset fra Industri Energi utløste en uanmeldt inspeksjon fra Arbeidstilsynet, som langt på vei bekreftet forbundets påstander. Men siden bedriften ikke er omfattet av noen allmenngjøringsforskrift og bemanningsforetaket litauerne var ansatt hos ikke var omfattet av noen norsk tariffavtale, var det ikke noe grunnlag for å pålegge HighComp å stoppe virksomheten.

– Dette er lovlig. Men selv om det er lovlig er det forkastelig, og sosial dumping på sitt verste, sa en oppgitt Øyvind Hopland til FriFagbevegelse.no i slutten av november.

Kraftige reaksjoner

En av dem som reagerte kraftig på denne saken var stortingsrepresentant Tore Nordtun (Ap):

– Det er fullstendig uakseptabelt, og får man fram slikt må tas fatt i umiddelbart, sa han til NRK.

Nå viser det seg altså at all medieoppmerksomheten og aktivt press fra flere fagforbund og LO i Rogaland har blitt en for stor belastning for HighCoimps omdømme. Dermed var det bråstopp for NST-gruppen hos Bokn-bedriften som produserer glassfiberkapper til å beskytte undervanns oljeinstallasjoner med.

Endrer bemanningsprofil

på et møte mellom Industri Energi og HighComp denne uka varslet bedriften også at den vil endre sin bemanningsmodell.

– Vi går fra å basere oss i stor grad på innleid arbeidskraft, til å basere oss på fast ansatte norske og utenlandske arbeidere som betales tarifflønn, skriver bedriften i en pressemelding.

– Dette ser vi på som en bekreftelse på at HighComp AS har tatt ansvar og vist seg som en seriøs aktør i markedet, dette tror vi vil slå bra ut i konkurransen om kontrakter og rekruttering av personell i fremtiden, sier Øyvind Hopland i en kommentar på Industri Energis nettsted.

Hopland legger til at forbundet er stolte over at medlemmer og tillitsvalgte støttet solidarisk opp om Litauerne.

– Vi har tro på at litauerne, som nå muligens mister jobben, i løpet av 2012 vil være ansatt i HighComp AS, og da på Norske lønns- og arbeidsvilkår, sier Hopland.

Annonse
Annonse