JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt nettsted om arbeidsmiljø

I rundt 40 år har Ebba Wergeland, lege og spesialist i arbeidsmedisin, skrevet bøker, artikler og debattinnlegg om arbeidsmiljø, helse og andre forhold i arbeidslivet. Mange av hennes artikler er nå samlet på nettet.

jan.erik@lomedia.no

Nesten hundre av Ebba Wergelands tekster om arbeidsliv og helse er nå samlet på nettstedet «Ebbas hjørne».

Nyttig for tillitsvalgte

Nettstedet driftes av venner og beundrere, men det er også mulig å sende spørsmål til forfatteren sjøl. Vennene lover at det vil komme flere artikler enn de som allerede ligger der, både av gamle godbiter og av ny produksjon. Og de håper dette kan være av stor nytte både for tillitsvalgte, journalister og folk flest.

Sykmeldingsreglene

Den ferskeste artikkelen som ligger på «Ebbas hjørne» heter «Sykmeldingsregler bryter med arbeidervernloven» og ble første gang publisert i Dagens medisin 8. desember. Artikkelen handler om de nye sykmeldingsreglene som fører til at arbeidstakere som av en eller annen grunn blir syke på arbeidsplassen og arbeidsgiver ikke har annet arbeid å tilby, må si opp og melde seg arbeidsledig for ikke å miste sykepengene.

Si fra til sjefen

Arbeidstilsynet, Wergelands arbeidsgiver, advarer nesten alltid i sånne tilfeller arbeidstakeren mot å si opp. § 4-6 i arbeidsmiljøloven handler om arbeidsgivers plikt til å tilrettelegge for arbeidstakere med redusert arbeidsevne. Og dette kan jo god ta et år å få til, mener Wergeland. Hun viser i artikkelen til at Arbeidstilsynet stanset en praksis som var vanlig på 1970- og 80-tallet, der de ansatte måtte skrive under på at de forpliktet seg til å slutte hvis de ikke tålte ulike sider ved arbeidssituasjonen. Wergeland mener at de nye sykmeldingsreglene gjeninnfører denne praksisen, noe hun ikke akkurat applauderer. Hun skriver blant annet: «Det var og er viktig at de som blir syke av arbeidsforholdene, tør si fra til sjefen, slik at noe kan bli gjort med sykdomsårsaken.»

Arbeidsgiver vs. arbeidstaker

Det aller mest interessante å merke seg både for arbeidsgiver og arbeidstaker er likevel Wergelands prinsipielle syn. Hun skriver. «De nye sykmeldingsreglene bygger, i motsetning til arbeidsmiljøloven, på en naiv oppfatning om at forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker er tillitsfullt og konfliktfritt. Det kan nok være slik i blant, men da er hele regelverket egentlig overflødig. Da får arbeidsgiver spontant all nødvendig informasjon fra arbeidstaker, og de finner løsninger i fellesskap. Men i blant er det konflikt og mistillit, og da tjener de sykmeldingsreglene entydig den sterke part, som er arbeidsgiver.»

Lege, spesialist i arbeidsmedisin og ansatt i Arbeidstilsynet

Dr. med på en avhandling om gravides arbeidsforhold

Fikk Arbeidsmiljøprisen i 2001

Fikk hedersprisen fra den faglige Trondheimskonferansen i 2006

Mottok Neshornet i 2006, Klassekampens kulturpris for folkeopplysningsinnsats.

Har skrevet en rekke artikler og bøker om arbeidsliv og helse

Annonse

Flere saker

Annonse

Lege, spesialist i arbeidsmedisin og ansatt i Arbeidstilsynet

Dr. med på en avhandling om gravides arbeidsforhold

Fikk Arbeidsmiljøprisen i 2001

Fikk hedersprisen fra den faglige Trondheimskonferansen i 2006

Mottok Neshornet i 2006, Klassekampens kulturpris for folkeopplysningsinnsats.

Har skrevet en rekke artikler og bøker om arbeidsliv og helse