JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ulikt press for tillitsvalgte

Torsdag legger forskere fra Fafo fram resultatene fra sin undersøkelse om de tillitsvalgtes hverdag for LOs organisasjonskonferanse. Da vil LO-folket få høre om høyst ulike muligheter for å gjøre en god tillitsvalgtjobb i de ulike bransjene.

stig.christensen@lomedia.no

Forskningsleder Sissel C. Trygstad, som har gjennomført undersøkelsen sammen med forskerne Kristine Nergaard og Øyvind Berge, sier til LO-Aktuelt at det er store forskjeller, blant annet i hvilken grad tillitsvalgte blir inkludert i beslutningsprosesser.

Forskerne har undersøkt forholdene i seks forbund, nemlig Fagforbundet, NTL og Fengsels- og friomsorgsforbundet i offentlig sektor, samt Fellesforbundet, HK og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) i privat sektor. Til sammen er det gjennomført nær 50 kvalitative intervjuer i tillegg til at 1.700 tillitsvalgte har svart på spørreskjemaer.

Møtes bare ved konflikter

I renhold og vakt (NAF) og deler av HK er det liten involvering av tillitsvalgte.

– En forklaring er at arbeidstakere og tillitsvalgte i det daglige er på helt andre steder enn arbeidsgiveren. Ofte møtes man først når det er konflikt, mener Trygstad.

Hun viser til at det fins tillitsvalgte innen renhold- og vakt som har innflytelse, men også tillitsvalgte som opplever at Hovedavtalens bestemmelser om medvirkning og samarbeid brytes.

Begge bransjer er anbudsutsatte, og intervjuene med de tillitsvalgte måtte gjøres på fritida.

I offentlig sektor har Fafo-forskerne kommet til i arbeidstida.

Får støtte fra forbundene

Generelt viser undersøkelsen at tillitsvalgte får støtte fra forbundet eller dets avdelinger lokalt, dersom man trenger det. Innen offentlig sektor er det mer ordnede forhold, med faste samarbeidsmøter gjennom året. De tillitsvalgte opplever jevnt over å bli behandlet med respekt.

Store omstillinger i offentlig sektor har likevel vært krevende for de tillitsvalgte. I deler av staten har man valgt organisatoriske løsninger som gjør at det kan være vanskelig for tillitsvalgte å vite hvem som er motparten, fordi nivåene for ledere og tillitsvalgte ikke samsvarer med hverandre. Fellesforbundet er de som kommer best ut i privat sektor, ofte med store klubber og skolerte tillitsvalgte.

LAST NED: Les mer om undersøkelsen og intervjuer med tillitsvalgte i siste utgave av LO-Aktuelt (pdf)

Annonse
Annonse