JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klar tarifftale

Staten må bla opp milliarder til likelønn og arbeidsgiverne må innstille sin kamp mot allmenngjøring av tariffavtalene, krever LO i Trondheim.

einar.fjellvik@lomedia.no

Regjeringen har varslet at den er villig til å bidra økonomisk til et likelønnsløft – dersom partene i arbeidslivet kommer fram til en troverdig måte å gjennomføre det på.

Pengene først

Representantskapet i LO i Trondheim vil ha pengene på bordet først. De krevet at Stortinget avsetter tre milliarder kroner til en likelønnspott som partene i arbeidslivet kan forhandle om fordelingen av under lønnsoppgjøret til våren.

«Deretter avsettes en pott hvert år så lenge det er nødvendig for å oppnå likelønn mellom kvinner og menn», heter det videre i uttalelsen fra møtet.

Fagforbundet har tatt til orde for et eget likelønnsoppgjør, i tillegg til det ordinære lønnsoppgjøret, til våren.

Strenge krav

LO i Trondheim stiller også strenge krav for å akseptere et nytt solidaritetsalternativ, slik både finansministeren og LO-lederen har tatt til orde for: Trønderne forlanger at Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) stanser sin motstand mot allmenngjøring av tariffavtalene og at de aksepterer ordningene med solidaransvar og innsynsrett for tillitsvalgte.

«Intet solidaritetsalternativ uten sikring av minstelønn og arbeidsforhold», fastslår LO i Trondheim.

Sykelønna må fredes

I tillegg krever representantskapet at sykelønna fredes og at uføretrygden ikke nedres slik at folk med lav pensjon eller barn rammes.

Annonse
Annonse