JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Flinke kommuner reformklare

Mange kommuner er nå godt forberedt på samhandlingsreformen, og helsepolitiker Are Helseth (Ap) oppfordrer flere kommuner til å samarbeide.

christina.halvorsen@anb.no

– Den største utfordringen til kommunene nå er å lage en «to do-liste» for innfasing av samhandlingsreformen, sier stortingspolitiker Are Helseth (Ap) i helse- og omsorgskomiteen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Helseth har i det siste møtt mange kommunepolitikere og snakket om hvordan kommunene praktisk kan løse utfordringene knyttet til samhandlingsreformen. Han forteller at mange kommuner allerede har kommet langt med samhandlingsreformen, mens andre ikke har det.

Helseth oppfordrer nå først og fremt kommunene til å vurdere et samarbeid seg i mellom.

– Ta en diskusjon internt og med nabokommuner om samarbeid. Både store og små kommuner kan ha fordeler av det. Men det ligger ingen sentralstyring i at de skal samarbeide. Dette er en oppfordring til kommunene: Finn ut av om det er mulig, råder Helseth.

– Der hvor det ligger til rette for det ser vi at de får det til, og det er mange som har kommet langt allerede, ivrer helsepolitikeren.

Utskrivningsklare pasienter

Noe av det nye med reformen, som formelt trer i kraft 1. januar, er at kommunene får ansvaret for såkalt utskrivningsklare pasienter, det vil si pasienter som ikke lenger trenger sykehusopphold, men som heller ikke klarer seg alene. Kommunene får overført vel 500 millioner kroner fra sykehusene til å etablere tilbud for disse pasientene. Tilbudene kan blant annet være korttidsopphold på kommunal institusjon eller forsterket oppfølging i hjemmet. Dersom kommunen ikke har et slikt tilbud, må kommunen betale for pasientens videre opphold på sykehuset.

– Jeg vil råde kommunene til å bruke tid på å gjøre avtaler med sykehusene, der kommunene og sykehusene er likeverdige parter, sier Helseth.

Finansieringsansvar

Et annet nytt moment er at kommunene får et medfinansieringsansvar på 20 prosent når kommunens innbyggere legges inn på sykehus med en indremedisinsk diagnose, som for eksempel infeksjoner, kols og diabetes.

– Bakgrunnen er at det som kan behandles minst like godt i kommunene, det skal kommunene klare. Et godt eksempel på dette er Steinkjer. Der er det etablert et lokalmedisinsk senter med observasjonssenger. Dette er nyttig for pasientene som er litt syke, men ikke så syke at de må reise til sykehus i Levanger med en gang, sier Helseth.

Alta kommune er et annet godt eksempel, mener helsepolitikeren.

– Slike kommuner er inspirasjonen for arbeidet med samhandlingsreformen. Der det er store avstander har flere kommuner faktisk allerede gjennomført mye av samhandlingsreformen. Mange har etablert et lokalmedisinsk senter med blant annet observasjonssenger, cellegiftbehandling, spesialistpoliklinikker, røntgen og dialyse. Så sykehuset har altså flyttet inn noen aktiviteter, og noen steder er fylkeskommunen inne med tannhelse. Dette er veldig smart. Men ikke alle kommuner har kommet så langt. De bør nå vurdere å se litt til andre, er oppfordringen fra Helseth. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse