JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det er fra sine egne man skal ha det

I tilfellet A-pressen og LO er utsagnet over plagsomt påtrengende for tiden.

Som kjent sitter LO som «storaksjonær» i A-pressen og sammen med Telenor eier de hver drøye 48 prosent av konsernet. Da skulle en i det minste kunne forvente av LO som eier at de brukte sin eierandel i

A-pressen på en måte som var en arbeidstakerorganisasjon verdig?

Vel, nå mener jo Roar Flåthen at det er nettopp det LO gjør. Jeg er imidlertid ikke så sikker på at han finner støtte i dette om han hadde tatt seg en prat med alle de ansatte i A-pressen som har mistet jobben i de siste årene?

For er det noe som etter hvert fremstår rundt A-pressen og måten dette konsernet drives på, ja så kommer «kynismen» og «grådighetskulturen» fort på banen når tillitsvalgte og ansatte i konsernet skal sette ord på sine følelser. Og «raseringen» av arbeidsplasser bare fortsetter og fortsetter landet rundt.

I forbindelse med at A-pressen nylig kjøpte opp Edda Media fra britiske Mecom uttalte Roar Flåthen at han var fornøyd med avtalen. Videre kunne vi lese at Flåthen så på dette som en styrke for norske lokalaviser, arbeidsplassene og mediemangfoldet i Norge.

Kanskje Roar Flåthen skulle ta en telefon til de tillitsvalgte i Hardanger Folkeblad i Odda for å høre hva de mener om A-pressen og den prosessen de har vært igjennom i forbindelse med nedleggingen av trykkeriet til HF? Når de er ferdig med å fortelle hva de synes om A-pressen, er det kanskje på sin plass for Flåthen å ringe de tillitsvalgte i Firda Media i Førde? Der i gården har de nok også et og annet «sannhetsord» å frembringe rundt A-pressen! Med mindre Roar Flåthen på dette tidspunktet har tatt til ”fornuft”, kan han avslutte ringerunden i vårt distrikt med å ringe de tillitsvalgte i Kvinnheringen på Husnes.

For når Flåthen sier at oppkjøpet av Edda Media er med på å trygge arbeidsplasser i lokalavisene, viser dagens virkelighet noe helt annet. Selv er jeg ytterst skeptisk og ser ikke bort ifra at det blir minst like «tøft» for de Edda-ansatte å bli en del av A-pressen, som det de opplevde da de var en del av britiske Mecom!

Bare i løpet av 14 dagers tid nå i november/desember har det i vårt område blitt annonsert tap av ca 18 arbeidsplasser i A-presse aviser. Dette er aviser som står «fjellstøtt» i sine lokalsamfunn. Økonomien er god og dette rammer ansatte som i de fleste tilfeller har lang ansiennitet og fremstår som trofaste medarbeidere.

Så langt har jeg ikke fått inntrykk av at jeg har problemer med å argumentere for hvorfor de som jobber innenfor Avisoverenskomsten eller Pakkerioverenskomsten i vårt område, skal være medlemmer av Vestnorsk Grafiske Fagforening og Fellesforbundet! Men å skulle forklare medlemmer innenfor A-presse avisene i vårt område at vi også tilhører ”LO familien” og nyter godt av det, kan nok vise seg å skulle bli en langt større pedagogisk øvelse!

Norsk Grafisk Forbund hevdet i alle år at LO måtte selge seg ut av A-pressen. Det er mange tidligere LO ledere som har fått «kjeft» på NGF sine landsmøter for dette eierskapet opp gjennom årene!

Nå er «vi» Fellesforbundet og senest på landsmøtet i oktober var det Roar Flåthen som fikk overbrakt «budskapet» fra min kollega i Trondheim Erling Weydahl. Fremdeles krever vi at LO selger seg ut av A-pressen og nå har vi også fått med oss landsmøtet i Fellesforbundet på at det skal jobbes for at dette skjer i landsmøteperioden! I Roar Flåthens svar til Erlings Weydahls kritikk av eierskapet i A-pressen var det imidlertid ikke mye positivt å høre.

« – Vi går ikke med på det. Grafisk har alltid vært imot at LO skulle være medeier i A-pressen.» LO lederen fulgte også opp med følgende: «- Jeg er stolt over at vi er det eneste LO i Norden, og kanskje Europa, som er eier av aviser på vår side i politikken».

Har LO med Roar Flåthen i spissen ingen forståelse for at LO ikke står til troende, når det oppleves at dere sitter på begge sider av bordet? Mener virkelig LO at dere utøver eierskapet i A-pressen på en slik måte at dere trygger arbeidsplassene og at dere utfører det på en måte som er en arbeidstakerorganisasjon verdig? Tror dere ikke på oss som representerer de organiserte i grafisk bransje, når vi i årevis har hevdet at A-pressens ”kynisme, profittjag og grådighetskultur” er til skade for LO sitt omdømme? Eller er det slik å forstå at LO fullt ut stiller seg bak A-pressens «rasering» av arbeidsplasser?

Det er i alle fall på høy tid at LO klargjør overfor resten av LO familien og oss i Fellesforbundet hvorfor det er så viktig å være storaksjonær i A-pressen.

På hvilken måte dere selv mener å utøve eierskapet i tråd med fagbevegelsen og arbeiderbevegelsens stolte tradisjoner. For det er vel det som ligger i bunn selv for en arbeidstakerorganisasjon som LO og, selv om en skal opptre som bedriftseier?

Denne klargjøringen kan dere først og fremst fremføre overfor våre tillitsvalgte i Hardanger Folkeblad, Firda Media og Kvinnheringen, for jeg ser ikke bort ifra at det er interesse for svarene! Ser heller ikke bort ifra at min kollega i Trondheim Erling Weydahl også kan sette dere i kontakt med tillitsvalgte i hans distrikt som er interessert i de samme svarene og når dere først er i gang er det jo bare å fullføre ringerunden til alle de andre grafiske fagforeningene landet rundt. Avslutningsvis vil jeg bare si at også vi støttet Roar Flåthen når han i forbindelse med nedleggingen av Follum fabrikker uttalte at her ville en snu enhver stein for å redde disse 350 arbeidsplassene.

Engasjementet fra LO opplevdes som stort og dette i en prosess hvor LO ikke sitter med noen formell innflytelse! Det har nok helt sikkert forsvunnet bortimot 350 arbeidsplasser i A-pressen også opp gjennom årene, med LO sittende på eiersiden?

Jeg kan imidlertid ikke erindre å ha hørt noe fra LO i disse prosessene, hvor LO tross alt hadde innflytelse, nemlig at den samme bekymringen for tap av arbeidsplasser var tilstede?

Er det bare jeg som reagerer, eller?

Atle Wedaa,

leder Fellesforbundet avd. 856 – Vestnorsk Grafiske Fagforening

Annonse
Annonse