JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vikarbruk viktigere enn store lønnstillegg

Strengere tariffregler om vikarbruk kan bli et hetere tema i vårens tariffoppgjør enn lønn.

Det er konklusjonen avisa Klassekampen trekker etter å ha gått gjennom de innsendte tariffkravene fra klubber og avdelinger i Fellesforbundet. Ifølge avisa er det mye større engasjement og flere forslag fra grunnplanet for å styrke tariffreguleringene av vikarbruk og innleie av arbeidskraft, enn for høye lønnsløft.

Forbundsledelsen har i sin innstilling til forbundsstyret støttet en rekke av kravene grunnplanet har fremmet:

– Tariffavtalene skal omfatte innleide arbeidere i tillegg til de fast ansatte.

– Tillitsvalgte skal ha rett ti lå drøfte innleie av arbeidskraft med ledelsen.

– De vil kreve at bedriftene kanaliserer oppdrag til underleverandører som selv har tariffavtaler.

Også Johnny Aaland, klubbleder i byggefirmaet NCC, bekrefter at strammere regulering av innleie er det temaet som står øverst på dagsorden i byggebransjen nå:

– Lønnsmessig er det i vår bransje ganske bra, og det ville uansett vært fornuftig med et moderat oppgjør. Jeg ser hva vi blir pressa på, fra innleiesida. Jeg føler noen ganger på at jeg representerer uønsket arbeidskraft, sier han.

Aaland tror ikke det vil være vanskelig å mobilisere medlemmene til å streike for slike krav – om det skulle bli nødvendig.

– Dette handler mye om egen arbeidsplass, så da er det lett å forklare på en grei måte for medlemmene. Det er ikke problem å motivere medlemmene. Det er dette vi har diskutert i år i vår bedrift, og stadig flere skjønner hva det går ut på, sier klubblederen til Klassekampen.

Annonse
Annonse