JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fristaden forbereder seg til klimatoppmøtet

Mens verdens ledere skal forhandle om de store linjene på klimatoppmøtet, vil det gå mer jordnært for seg når det samtidig blir holdt bunnmøte.

I går ble det snekret og montert på Fredens Eng på Christiania i København, et jorde som normalt brukes til ballspill og lignende. Et stort sirkustelt var allerede på plass, sammen med den første av en rekke jurter, solide telt som mongolske nomader bor i når de ikke er på flyttefot med dyrene.

Foran jurten kjempet en gruppe danske håndverkere med å få montert en buddhistisk helligdom, et såkalt livshjul.

Les mer om bunnmøtet her

Finske Heikki Attila og den lokale assistenten hans, Mathias, diskuterte hvordan de skal få reist en skikkelig finsk sauna til åpningen på lørdag, etter at materialene var ankommet forsinket. Jurten, saunaen og sirkusteltet er elementer i en "global landsby" som skal reises de kommende dagene.

"Håpets vinduer" er bunnmøtets motto.

Fra lørdag og 14 dager fram går det slag i slag med opp til 40 arrangementer om dagen, med et overordnet tema hver dag. Et av de faste programpunktene blir en daglig "begravelse", der en kunstner avslører en gravstøtte over et begrep eller fenomen som står i veien for å redde klodens klima. Egoismen, Forbrukersamfunnet, Den økonomiske vekst, Det militær-industrielle kompleks, Ensomheten, Pilleglasset er bare noen av begrepene som vil få reist en gravstøtte over seg.

På bunnmøtet handler klimakrisen ikke bare om økonomi og jus, men i like høy grad om åndelige verdier. Derfor deltar det representanter for urfolk over hele verden for å velsigne aktivitetene i daglige seremonier. De får selvsagt også en stor rolle som foredragsholdere og debattdeltakere.

Bunnmøtet inngår i de omfattende aktivitetene som såkalte NGO´er kjører parallelt med toppmøtet.

- Det finnes massevis av gjemt og glemt gammel visdom i vår kultur. Blant urfolkene husker og bruker man fortsatt mye av den årtusengamle visdommen. Derfor har vi i vesten mer bruk for dem enn de fleste hos oss forstår, om vi igjen skal lære å leve i harmoni med naturen og med hverandre, sa Britta Lillesøe fra Christianias Kulturforening på en pressekonferanse i går.

- Sagt med andre ord er det nødvendig å snu bunnen i været med alle de ovenfra og ned-løsningene vi blir utsatt for i dag.

Hanne Andersen fra Agendaforeningen Sundby, fokuserte i sitt innlegg på hvilken pussig rolle Christiania er havnet i, i dansk politikk:

- Danmark har med Christiania en unik økolandsby midt i storbyen. Den vekker respekt i store deler av verden, mens danske myndigheter legger alle mulige skumle planer for å bli kvitt Christiania, sa hun.

Blant arrangørene av bunnmøtet finner man GEN, Global Ecovillage Network (det globale nettverket av økolandsbyer). Ifølge Troels Dilling Hansen fra GEN finnes det i dag rundt 1000 slike økosamfunn i verden. I tillegg kommer selvsagt utallige landsbyer av urfolk som lever i balanse med naturen.

- Forandringene må komme nedefra. Derfor vil bunnmøtet vise en rekke eksempler på konkrete, bærekraftige byer og økosamfunn over hele verden. De åpner forskjellige muligheter til å overkomme verdens økologiske, sosiale, økonomiske og sprituelle utfordringer, sier han.

- Hvilken berøringsflate har GEN med fagbevegelsen lokalt?

- I vår del av verden er det vel mest indirekte, gjennom våre felles interesser i miljøbevegelsen. I andre land, der menneskene lever under større press, er det et naturlig fellesskap mellom fagbevegelsen og økolandsbybevegelsen. Kanskje fordi begge parter har så desperat behov for å organisere seg.

- Hos oss har fagbevegelsen hittil ikke spilt noen rolle når det handler om å få befolkningen til å innse at det er nødvendig å endre livsstil og faktisk gå ned i levestandard. I stedet fortsetter den kampen for enda bedre velstand, sier Troels Dilling Hansen.

Britta Lillesøe innskyter at Bolivias president Evo Morales - mangeårig forkjemper for fagbevegelsen og indianernes rettigheter - opprinnelig hadde et besøk på Christiania som topp-prioritet når han kommer til toppmøtet om knapt to uker.

- Men danske myndigheter har sagt nei - alle topplederne har fått beskjed om å holde seg innenfor strengt avgrensede områder av hensyn til sikkerheten. Det har jeg fra Bolivias ambassadør som er blant talerne på bunnmøtets åpningsdag, sier hun.

Annonse

Flere saker

Annonse