JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer Erna

Rundt 30 milliarder kroner av et statsbudsjett på over 1.000 milliarder. Det er alt Solberg-regjeringen vil kunne flytte om på.

Regnestykket inkluderer 10-15 milliarder kroner i økt oljepengebruk, noe avtroppende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) synes lite om.

– Den nye regjeringen er opptatt av å se på forskjeller mellom drift og investeringer. Så om du øker oljepengebruken og investerer for framtida, så må det være rom for å kunne bruke noe mer, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til NTB.

– Les også: Oppretter nytt departement

Ifølge økonomer kan den nye regjeringen bruke 10-15 milliarder kroner mer enn de rødgrønne og likevel holde seg innenfor handlingsregelen.

– Jeg har merket meg vurderingene, sier Helleland, som mener det bør være mulig å flytte på 15-20 milliarder kroner - uten å bruke flere oljekroner.

Han viser til at de rødgrønne i 2005 omdisponerte 8 milliarder kroner og at statsbudsjettet for 2014 er nær dobbelt så stort.

– Les også: Presenteres onsdag

Å øke oljepengebruken med 15 milliarder kroner mer er ingen liten nyanse, fastslår avtroppende statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Med tall i denne størrelsesordenen betyr det at man flytter foten over til gasspedalen, sa han under mandagens avsluttende pressekonferanse.

Sitt siste statsbudsjett hadde han smurt med 135 milliarder oljekroner. Det er rekordmye - men samtidig kun 2,9 prosent av oljefondets verdi. Handlingsregelen setter som kjent en øvre grense på 4 prosent.

Stoltenberg slo fast at Høyre og Frp må finne rom for omdisponeringer innenfor budsjettets rammer og viste til løftene om kutt i byråkrati og besparelser i offentlige innkjøp.

– Å gå utenfor rammene er å utsette seg for en risiko, sa han og viste til faren for svekket konkurransekraft og høyere lånerenter.

– Les også: – Jeg er fornøyd

Sonderingene i Nydalen og forhandlingene på Sundvollen er unnagjort. Regjeringskabalen er snart lagt. Men den kanskje tøffeste runden er fortsatt i vente for Erna Solberg.

Så snart hun har tatt over som statsminister på onsdag, begynner arbeidet med å file på statsbudsjettet. Og når hun først er blitt enig med regjeringspartner Fremskrittspartiet, skal samarbeidspartiene Venstre og KrF si sitt.

Venstre-leder Trine Skei Grande har lite til overs for lettvinte løsninger, der nye penger hentes utenfor budsjettet.

– Nå har regjeringen satt ned krittstreken. Det er bra og riktig at de er så restriktive som de er. Vi ønsker i utgangspunktet ikke å bruke mer, sier hun.

KrFs Hans Olav Syversen leder finanskomiteen, og blir dermed en nøkkelfigur i ukene som kommer.

– Den store x'en er hvor mye oljepenger norsk økonomi vil tåle, om det er 2,8 eller 2,9 eller 3,0 prosent. Det er ikke gitt at Sigbjørn Johnsen skyter helt presist blink, men det blir uansett ikke store endringer, sier han.

– Les også: Her er brevet til kongen

Påtroppende statsminister Erna Solberg er tilbakeholden i sine budsjettkommentarer, men påpeker at det ligger betydelige framtidige utgifter i det rødgrønne forslaget.

– En del av dem som jubler i dag, må ta i betraktning at vi er nødt til å se nøye på dette. Her har en regjering laget en regning som blir en annen regjerings ansvar å gjøre opp, sa hun under et pressemøte i vandrehallen mandag ettermiddag.

Solberg ville ikke si hva slags nivå oljepengebruken bør ligge på, men ga følgende riss av besøket på Slottet, der hun fikk det høytidelige oppdraget om å danne ny regjering av kongen og kronprinsen:

– Det var en høytidelig stemning, både å hilse på folk og gå til kongens kontor. Det var et spesielt øyeblikk som er viktig i mitt liv, sa Norges kommende statsminister. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse